Enkelklachten

Last van enkelklachten?

Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks zo’n 500.000 tot 600.000 mensen geconfronteerd met enkelletsel.Er zijn verschillende soorten enkelklachten: acute of chronische en aspecifieke of specifieke enkelklachten.

Een instabiel enkelgewricht en een enkelverzwikking zijn de belangrijkste oorzaken van enkelklachten. Hierbij kunnen verschillende structuren zijn aangedaan: het bot, het kraakbeen, de spieren en/of de pezen.

Je enkels zijn relatief kleine gewrichten die grote krachten moeten opvangen. Ze maken het mogelijk om te lopen op twee benen en moeten bij iedere stap het complete lichaamsgewicht dragen. Het enkelgewricht is gericht op stabiliteit maar heeft ruimte voor enige mobiliteit om oneffenheden in de ondergrond te kunnen opvangen.

Oorzaal enkelklachten

De meest voorkomende klachten rondom de enkel zijn:

  • Achillespeesklachten
  • Achillespeestendinopathie
  • Enkel verstuiking l Enkelverzwikking
  • Enkelinstabiliteit
  • Enkelfractuur
  • Sinus tarsi syndroom
  • Tarsaal tunnel syndroom

Oorzaak enkelklachten

Er zijn verschillende oorzaken van enkelklachten, de meeste en bekendste problemen komen voort uit acute letsels door het sporten. Vaak zijn enkelblessure de oorzaak voor het ontstaan van enkelklachten. Tevens kunnen achillespeesklachten leiden tot verschillende enkelklachten.

Wat kan je zelf doen?

Wanneer je een enkelblessure oploopt kan dit erg pijnlijk zijn en veel zwelling geven. Om die zwelling en pijn wat te doen verminderen is het goed om regelmatig te koelen en het been hoog te leggen. Probeer op geleide van pijn te blijven bewegen (al dan niet onbelast), want door de werking van de spieren wordt het vocht dat de zichtbare zwelling veroorzaakt sneller afgevoerd.

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

Het behandelen van jouw enkelklachten is natuurlijk afhankelijk van de aandoening. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een geschikte lichaamshouding. Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

 

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter. Waarbij de enkel vaak stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur