Kan shockwavetherapie helpen?
Shockwavetherapie wordt door fysiotherapeuten gebruikt voor diverse aandoeningen van het bewegingsapparaat, met een focus op peesaandoeningen zoals calcificaties en tendinosen. Het is ook effectief tegen myofasciale klachten. Deze therapievorm is ontwikkeld uit technologie die gebruikt wordt om nierstenen in ziekenhuizen te vergruizen.
Wat houdt shockwavetherapie in?
Bij extracorporale shockwavetherapie (ESWT) worden hoogenergetische geluidsgolven (shockwaves) ingezet om het zelfherstellend vermogen van weefsels te stimuleren, door neovascularisatie, angiogenese en vasodilatatie te bevorderen. Het wordt voornamelijk ingezet voor peesgerelateerde klachten en myofasciale pijn. De methode heeft zijn oorsprong in de medische sector voor het vergruizen van nierstenen, maar kent twee vormen in de fysiotherapie: radiale en gefocusseerde shockwaves, waarbij de eerste breed inzetbaar is. Fysiotherapie Wieenhof gebruikt radiale shockwave.
Techniek shockwave
Verschillende technieken zoals hydraulische, piëzo-elektrische en elektromagnetische methoden worden gebruikt om de shockwaves toe te dienen, die door de huid heen het weefsel bereiken om daar herstelprocessen te stimuleren.
Effecten van shockwave
De therapie induceert biologische reacties zoals verhoogde celpermeabiliteit en stimulatie van de microcirculatie, wat leidt tot een reeks heilzame effecten, inclusief ontstekingsremming en bevordering van weefselherstel.
- Verhoogde permeabiliteit van de cel
- Stimulatie van microcirculatie
- Vrijkomen van substance P
- Reductie van ongemyeliniseerde zenuwweefsels
- Release van stikstofoxide (NO), wat zorgt voor vasodilatatie, toegenomen metabolisme,
- angiogenese en een onstekingsremmend effect
- Release van groeifactoren (bloedvaten, botten, collageen)
Toepassingen shockwave
Effectief bewezen voor aandoeningen als hielspoor en peesproblematiek, biedt shockwavetherapie een niet-invasieve oplossing die vaak een alternatief vormt voor operatieve ingrepen.
Voordelen van shockwavetherapie omvatten:
- Niet-invasief
- Directe belastbaarheid na de behandeling
- Snelle en effectieve resultaten (3-5 behandelsessies)
- Een alternatief voor injecties en operaties
Toepassingen shockwave
Na de initiële beoordeling door de fysiotherapeut, bestaande uit screening, anamnese en onderzoek, en de vaststelling dat shockwavetherapie geschikt is, kan de behandeling onmiddellijk beginnen. Voor het toedienen van de shockwaves wordt een behandelkop gebruikt. Om de effectiviteit te verhogen, wordt een kleine hoeveelheid contactgel op de huid aangebracht. De sessie zelf neemt ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag. Hoewel de behandeling enigszins pijnlijk kan zijn, is deze over het algemeen goed te verdragen. Het is mogelijk dat het behandelde gebied enkele dagen (1 tot 2) na de behandeling gevoelig of beurs aanvoelt. Soms kan irritatie van het botvlies (periostitis) optreden. Voor aandoeningen gerelateerd aan pezen of kalkafzettingen zijn doorgaans 3 tot 5 sessies nodig, met een interval van 5 tot 10 dagen tussen elke behandeling. Voor myofasciale klachten wordt een frequentie van 6 tot 8 sessies aanbevolen.
Behandelverwachtingen shockwavetherapie
Na een zorgvuldige beoordeling kan meteen met de therapie worden gestart, die ondanks een mogelijke kortdurende pijn, snel resultaat biedt en minimale hersteltijd vereist.
Wetenschappelijke onderbouwing shockwavetherapie
Er is veel baanbrekend onderzoek gedaan naar de effecten van shockwavetherapie en dit is inmiddels een algemeen geaccepteerde en als bewezen geachte interventietechniek. Met name de behandeling van tendinopathieën, calcificaties en enthesopathieën zijn wetenschappelijk het sterkst onderbouwd.
Afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl