Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vergoeding fysiotherapie

Vergoeding fysiotherapie volwassenen

Fysiotherapie voor volwassenen wordt in de meeste gevallen niet vergoed uit de basisverzekering, maar zoals op elke regel zijn er ook op deze uitzonderingen.

Dit zijn ze op een rijtje:

  • Fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling bij een aandoening die op de chronische lijst staat.
  • Fysiotherapie tijdens opname in het ziekenhuis: alle noodzakelijke behandelingen.
  • Oefentherapie bij COPD: maximaal 70 behandelingen in het eerste behandeljaar. Vanaf het tweede jaar hangt het vergoedingsrecht af van de ernst van de COPD.
  • Fysiotherapie behandeling bij etalagebenen (claudicatio intermittens): 37 behandelingen in een jaar bij Fontaine 2, vergoeding vanaf de 21ste behandeling bij Fontaine 3.
  • Oefentherapie bij artrose in knieën of heupen: eenmalig maximaal twaalf behandelingen in een jaar.
  • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies: eenmalig negen behandelingen.
Zorgvergoeding fysiotherapie wieenhof

Alle overige behandelingen komen voor eigen rekening of -afhankelijk van hoe je verzekerd bent- uit je aanvullende pakket. Als je een aanvullende verzekering hebt, kan je in de polis nalezen hoeveel fysiobehandelingen er per kalenderjaar voor jou vergoed worden.

Om een (volledige) vergoeding te krijgen, is het belangrijk dat de verzekeraar afspraken heeft gemaakt met de fysiotherapeut waar jij naartoe wilt. Dat is het geval bij de basisverzekering en ook bij de aanvullende verzekering. Bij Fysiotherapie Wieënhof hebben we een contract met alle zorgverzekeraars, je bent er dus zeker van dat jouw behandelingen maximaal worden vergoed!

Vergoeding fysiotherapie kinderen

Voor kinderen tot achttien jaar gelden andere voorwaarden voor vergoeding van fysiotherapie dan voor volwassenen. Allereerst hoeven zij geen eigen risico te betalen over de basisverzekering, daarnaast worden hieruit op jaarbasis standaard 9 behandelingen vergoed met een mogelijke verlenging tot 18. Wanneer een kind een vastgestelde aandoening heeft die op de lijst met chronische indicaties staat, dan wordt vanaf de eerste behandeling alles vergoed.

Fysiotherapie eigen risico

Het eigen risico is een wettelijk vastgesteld bedrag dat iedere Nederlander van achttien jaar of ouder jaarlijks betaalt wanneer de basisverzekering wordt aangesproken. Voor dit jaar is dat bedrag vastgesteld op €385,-. In veel gevallen ben je dit geld sowieso kwijt omdat je bijvoorbeeld medicatie gebruikt, een specialist bezoekt of in het ziekenhuis hebt gelegen, maar wanneer dit niet van toepassing is óf wanneer de fysiotherapeut de eerste is die dat jaar declareert bij de zorgverzekeraar, kan het zijn dat je de nota gepresenteerd krijgt. Let wel; dit is alleen van toepassing op trajecten die aangemerkt zijn voor vergoeding uit de basisverzekering. Wanneer je behandelingen worden betaald uit je aanvullende pakket, dan is dit niet aan de orde.

Welke aandoeningen zijn chronisch?

De overheid bepaalt welke aandoeningen chronisch zijn, zij hebben een lijst samengesteld waarop ziektebeelden staan die in aanmerking komen voor vergoeding van fysiotherapie uit de basisverzekering. Deze lijst is behoorlijk lang maar toch staan er ook een heleboel aandoeningen niet op die in de praktijk wel chronisch zijn. Het is niet aan een fysiotherapeut of arts om te beoordelen wat wel geïncludeerd is en wat niet, de lijst (die jaarlijks wordt aangepast) is leidend. Je fysiotherapeut kan voor je nakijken of jij in aanmerking komt voor een chronische machtiging. Je kunt de lijst ook zelf bekijken want hij is opgenomen in de zorgverzekeringswet.

Verwijsbrief nodig voor de fysiotherapie?

Sinds 2006 kan je zonder verwijzing van een arts terecht bij de fysiotherapeut. Kanttekening hierbij is dat dit niet geldt voor chronische trajecten. Om aanspraak te kunnen maken op de hierbij behorende vergoeding uit de basisverzekering heb je wél een verwijzing van een specialist nodig. Wanneer je deze niet hebt zal de zorgverzekeraar de declaratie bij controle afkeuren waardoor deze voor eigen rekening komt.

Twijfel je, zorg dan altijd voor een verwijsbrief!

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur