Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Beweegprogramma Claudicatio intermittens

Het beweegprogramma Claudicatio intermittens

Als je claudicatio intermittens hebt, lijd je aan een aandoening die in de volksmond ook wel bekend staat als etalagebenen. Door problemen met de bloedvoorziening in de benen ervaar je hevige pijn bij het lopen, deze pijn verdwijnt weer door stil te staan. Mensen met claudicatio kunnen vanzelfsprekend niet ver lopen dus de aandoening is erg beperkend in het dagelijks leven.

Naast pijn veroorzaakt claudicatio ook andere klachten. Denk hierbij aan koude voeten, verdikte teennagels, vertraagde nagelgroei, slecht slapen en vermoeidheid (met name in de benen). De oorzaak van de klachten is een vernauwing van een slagader in bekken of benen. In 90% van de gevallen wordt deze veroorzaakt door slagaderverkalking (atherosclerose). Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) kan de bloedtoevoer en daarmee het aanbod van zuurstof aan de kuitspieren wel 5 keer zo groot worden. Door de vernauwing kan de bloedstroom onvoldoende toenemen bij inspanning en ontstaat er zuurstoftekort. Dit veroorzaakt een pijnlijke verkramping in het been.

De oorzaak van de pijn is een vernauwing van een slagader in bekken of benen. In 90% van de gevallen wordt deze veroorzaakt door slagaderverkalking (atherosclerose). Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) kan de bloedtoevoer en daarmee het aanbod van zuurstof aan de kuitspieren wel vijf keer zo groot worden. Door de vernauwing kan de bloedstroom onvoldoende toenemen bij inspanning en ontstaat er zuurstoftekort. Dit veroorzaakt een pijnlijke verkramping in het been.Om ervoor te zorgen dat het bloed een ‘omweg’ gaat maken, is bewegen een zeer efficiente remedie. De langetermijneffecten van beweging zijn zelfs beter dan die van een operatie. Het is dus niet voor niets dat er een wetenschappelijk onderbouwd beweegprogramma ontwikkeld is.

Voor dit beweegprogramma kan je terecht bij één van de ervaren therapeuten van fysiotherapie de Wieënhof.

Beweegprogramma Claudicatio intermittens | Fysio Venray

Wat is de behandeling?

Het belangrijkste deel van de behandeling is stoppen met roken en looptraining onder begeleiding. Soms zal een vaatoperatie moeten plaatsvinden of worden medicijnen voorgeschreven. Door veel en regelmatig te lopen wordt het herstellend vermogen geactiveerd. De spieren vragen steeds opnieuw om zuurstof. Kleinere slagaders nemen de functie van de grotere slagader over. Zij ontwikkelen zich en laten steeds meer bloed door. De pijnvrije loopafstand wordt daardoor steeds groter. Looptraining onder begeleiding is zeer effectief gebleken bij claudicatio. De looptraining is per individu verschillend, maar belangrijk is om zowel loopafstand als tempo op te voeren. De pijnvrije loopafstand zal door de training steeds verder toenemen. Wel is het belangrijk om thuis ook regelmatig te lopen en het schema thuis te gebruiken. De looptraining duurt minimaal 3 maanden tot 1 jaar.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur