Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interview Babs Neervoort

Kinderfysiotherapeut, oncologie- en oedeemtherapeut Babs Neervoort

Kinderfysiotherapeut Babs Neervoort stroomt over van liefde voor haar vak. Behalve met kinderen, houdt ze zich ook bezig met oncologierevalidatie en oedeemtherapie. Haar carrière bij fysiotherapie Wieënhof begon deze Venrayse in haar tienertijd als cliënt, later liep ze er rond als stagiaire en na wat uitstapjes naar andere praktijken is ze er intussen al enige tijd werkzaam als fysiotherapeut.

Fysiotherapie in plaats van ALO

Toen Babs op de middelbare school zat, was ze van plan daarna naar de ALO (sportopleiding) te gaan. Toen ze op haar zestiende zelf fysiotherapeutische behandeling onderging stelde ze dat plan bij. “Ik merkte dat ik het een heel interessant vak vond en heb me daarom verdiept in de studie. Ik wist zó zeker dat ik dit wilde dat ik van het VWO naar de HAVO gegaan ben. Cum laude slagen zou me een rechtstreeks ticket naar de opleiding opleveren, dat was dus mijn doel.”

Vallen en opstaan

De opleiding heeft Babs doorlopen met vallen en opstaan. In het tweede studiejaar werd ze depressief. “Reden dat ik heel open ben over deze periode is dat het een verhaal is met een zilveren randje. Mijn depressieve periode was diep, maar heeft me wel gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben er veel sterker door geworden dan ik was en ik ben in staat het leven in perspectief te plaatsen, ergens ben ik er dankbaar voor dat ik dit heb meegemaakt.”

Fysiotherapeut in hart en nieren

Babs’ studie ging dus niet vanzelf, maar was tegelijkertijd haar stip aan de horizon. “Op momenten dat ik geen toekomst meer zag, visualiseerde ik mezelf als fysiotherapeut. Ik ben altijd naar de lessen blijven gaan omdat me dat energie gaf. Uiteindelijk ben ik een jaar uitgelopen maar kan ik wel met recht zeggen dat ik fysiotherapeut in hart en nieren ben. Ik vind het heel mooi dat ik een beroep gevonden heb dat zó bij me past, dat is niet iedereen gegeven.”

Fysiotherapie Wieenhof

Werken bij fysiotherapie Wieënhof vindt Babs fantastisch, hoewel ze het nog steeds onwerkelijk vindt om de therapeuten waar ze altijd tegenop keek nu collega te mogen noemen. Haar afstudeerstage liep Babs bij deze praktijk, maar toen ze het felbegeerde papiertje op zak had was er niet direct een plek voor haar. Ze startte haar carrière daarom in Duitsland en werkte daarna in Arcen-Velden. Toen Rob (Velthuizen) haar belde dat er een plekje vrij was, wist ze niet hoe snel ze haar spullen moest pakken om de overstap te maken. “Ik vind het fijn dat ik een kijkje heb mogen nemen in andere keukens, maar bij fysiotherapie Wieënhof voel ik me thuis. De werkwijze hier sluit helemaal aan bij wie ik ben.”

Van vele markten thuis

Babs is van vele markten thuis, dat dit zo is blijkt wel uit haar verbijzonderingen. Ze houdt zich bezig met oncologische revalidatie, is oedeemtherapeut, verzorgt looptraining voor claudicatiopatiënten en is in opleiding tot kinderfysiotherapeut“Dít is wat ik zo fijn vind aan de fysiotherapie, die enorme veelzijdigheid. Ik vind alles leuk om een andere reden en wil dus eigenlijk niet kiezen voor één richting. Het psychische aspect van een oncologiebehandeling vind ik mooi, net als het direct zichtbare effect van oedeemtherapie en de gedragsverandering die je teweegbrengt met looptraining. Kinderfysiotherapie past juist weer heel mooi bij mijn energieniveau.”

Fysio-, oedeem- en kinderfysiotherapeut i.o. Babs Neervoort

Opleiding tot kinderfysiotherapeut

 “De opleiding heeft me niet alles gebracht dat ik zocht, dat komt natuurlijk gedeeltelijk door COVID-19. Ik ben heel blij met de inbreng van Rob, dat ik hem als leermeester heb vind ik een eer. Ik wil zijn gedachtengoed blijven uitdragen, nadat ik mijn opleiding heb afgerond kan hij dus met een gerust hart met pensioen.”

Vertrouwen

“Het allerbelangrijkste in een behandeling vind ik vertrouwen. Ik wil dat mensen vertrouwen in mijn kennis en kunde maar ook in zichzelf. Als mensen mij dingen durven vertellen, dan heb ik m’n doel behaald. Ik merk dat cliënten met wie het me lukt een vertrouwensrelatie op te bouwen veel sneller stappen maken in hun behandeling.”

Psyche en fysiek

Tussen psyche en fysiek is er geen duidelijke scheidslijn vindt Babs. “Als je veel pijn hebt, dan kan je daar ook mentaal onder lijden en omgekeerd geldt hetzelfde. Wat ik altijd belangrijk vind is het verhaal achter de klacht, ik wil achterhalen waarom iets gebeurd is.

Vakmanschap

Of Babs meer van de hands-on behandeling is of van de oefentherapie kan ze niet zeggen., ze wordt namelijk vooral blij van de combinatie. “Ik vind het heel mooi dat ik iemand zich beter kan laten voelen met mijn handen, maar ik vind ook het zelf-herstellend vermogen van het lichaam prachtig. Het is toch uniek dat je door te oefenen kunt zorgen voor herstel. Een evenwichtige combinatie tussen hands-on behandeling en oefentherapie vind ik vakmanschap.”

Specialist in alles

Binnen de fysiotherapie ziet Babs één valkuil; ze wil specialist zijn in alles. “Als generalist weet je een beetje van alles, als specialist weet je alles van een beetje, maar ik wil alles weten van alles. Onmogelijk natuurlijk.”

Minpunten aan het werk

Is er ook een kant aan het vak waarover Babs iets minder enthousiast is? Ja. “Wat ik niet leuk vind zijn de administratieve last en alle regeltjes die worden opgelegd door de zorgverzekeraars. Ik wil onze samenleving gezond houden en niet pas in beeld komen als het eigenlijk al te laat is. Daarnaast vind ik het heel erg jammer dat een behandeling stopt als de klachten over zijn, in mijn ogen begint op dit punt namelijk pas de échte revalidatie. Ik snap het wel hoor, mensen hebben maar een beperkt aantal behandelingen die worden vergoed vanuit hun aanvullende pakket en daar willen ze zuinig mee omgaan. Als deze pakketten wat ruimer waren zou dit op de langere termijn veel kosten in de zorg kunnen schelen denk ik.”

Ambities

Ambities heeft Babs te over, ze wil hierin samen met toekomstig praktijkeigenaar David Jansen optrekken. “Van mezelf ben ik kritisch, ik kan een frisse tegenwind geven. Innoveren en ondernemen zitten ook in me, hoewel we hier al een sterk netwerk hebben zie ik nog genoeg kansen. In de toekomst wil ik bijvoorbeeld de banden met scholen en sportclubs aanhalen; onze expertise breder profileren naar buiten zodat mensen zien wat voor mooie praktijk wij hebben.”

Voel jij Babs’ enthousiasme over het vak en ben je benieuwd naar wat ze als fysiotherapeut voor jou(w kind) kan betekenen? Maak dan een afspraak.

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur