Dry needling​

Dry needling Venray

Dry-needling is een uit Canada overgewaaide methode die sinds 2005 door fysiotherapeuten wordt toegepast. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt waardoor ze zich snel en langdurig ontspannen. De methode komt aan z’n naam doordat er een ‘droge’ (dry) naald wordt gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Hoewel het naaldje dat gebruikt wordt hetzelfde is, is er een wezenlijk verschil tussen dry-needling en acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden geplaatst die gedurende langere tijd in het lichaam blijven zitten om het energiesysteem te beinvloeden. Dry-needling is specifiek gericht op zogenaamde ‘triggerpoints’ die kort aangeprikt worden.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan, denk bijvoorbeeld aan:

  • Acuut; door een verkeerde beweging of een ongeval
  • Chronisch; door een langdurig verkeerde houding
  • Overbelasting en/of blessures bij sporters
  • Verkramping van spierweefsel, zoals bij een meniscusletsel of hernia
  • Bewegingsarmoede, bijvoorbeeld door gips of gebruik van een sling
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
  • Slaaptekort
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak/handtas
Fysiotherapie Wieenhof Dry-needling

Wat doet de fysiotherapeut?

Om erachter te komen wat de klachten precies zijn gaat de fysiotherapeut eerst met je in gesprek, hierna volgt een gericht onderzoek de klachten verder te analyseren. Uiteindelijk wordt in de spieren specifiek gezocht naar triggerpoints. De behandeling is gericht op het ‘opheffen’ van deze triggerpoints. Door deze met een naaldje aan te prikken worden ze gedeactiveerd. In de meeste gevallen worden er meerdere spieren behandelen en zal er dus ook meerdere keren geprikt worden.

Hoe voelt dry needling aan?

Van het inbrengen van het naaldje op zich voel je niks. Je zult het wel voelen als het juiste triggerpoint wordt aangeraakt, de spier spant zich dan even lokaal aan. Dit geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel. Kort daarna ontspant de spier zich diep, dit voel je als vermoeidheid en soms ook wel als stijfheid. Omdat de verbetering die is ontstaan, niet door toedoen van jouw lichaam is gecreëerd, maar door een externe prikkel, is het belangrijk dat je zelf ook aan het werk gaat. Je zult na de behandeling oefeningen mee krijgen van je fysiotherapeut.

Wat kost dry needling?

Dry needling is onderdeel van een reguliere fysiobehandeling en kost dus ook hetzelfde.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur