Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie en fysiotherapie

Als je behandeld bent of wordt wegens kanker, dan denk je waarschijnlijk niet als eerste aan het trainen van je conditie. Toch is het belangrijk om daar bij stil te staan. Het heeft namelijk vele voordelen om al tijdens je behandeltraject een speciaal trainingsprogramma te volgen. Ondanks de inspanning, wordt het door veel mensen als fijn ervaren om zelf aan de slag te kunnen met het herstel. Dat geeft een gevoel van grip en beheersbaarheid.

Fysiotherapie kan je helpen bij:

 • Verminderen van vermoeidheid
 • Verbeteren algehele conditie
 • Behalen of behouden van gezond lichaamsgewicht, BMI, buikomvang en lichaamssamenstelling
 • Verbeteren van kwaliteit van leven
 • Versterken coping en zelfmanagement
 • Verlagen gezondheidsrisico op lange duur

Is therapie bij kanker zinvol?

Het hebben van kanker is zowel fysiek als psychisch traumatiserend. De kwaliteit van leven wordt op vele punten omlaag getrokken. Naast de ziekte hebben ook de diverse behandelvormen een negatief effect op de (ervaren) gezondheid.

De richtlijn ‘oncologische revalidatie’, de (KNGF) beweegstandaard en de Evidence Statement Borstkanker zijn het met elkaar eens; bewegen is belangrijk bij een oncologische diagnose. Een hele stapel gerichte studies liegt er niet om; de positieve ffecten van fysiotherapie bij patiënten na borstkankeroperaties zijn groot. Het kan vooral erg helpend zijn bij het oppakken van het normale leven na het overleven van kanker. De taak van de fysiotherapeut is vooral de negatieve gevolgen van de medische behandeling verminderen.

De fysiotherapeut:

De behandeling van de fysiotherapeut is vooral gericht op het fysieke vlak, maar eigenlijk is die rol veel breder. Een hedendaagse fysiotherapeut werkt namelijk ook coachend.

Doelstellingen van fysiotherapie en medische fitness bij oncologische patiënten:

 • Verbeteren kwaliteit van leven
 • Verminderen symptomen zoals vermoeidheid
 • Verbeteren zelfstandig functioneren
 • Verbeteren algehele mentale en fysieke conditie

 

Het fysiotherapeutisch handelen bestaat uit:

 • Advies en coaching (gedragsverandering naar gezonde levensstijl)
 • Medische Fitness/Oefentherapie (krachttraining, cardiotraining en functionele training)

Verschillende fasen

Binnen de oncologie onderscheiden we verschillende fases. De oncologie fysiotherapeut past de behandeling hierop aan.

 • Curatieve fase: De medische behandeling heeft tot doel genezing te bereiken. Er wordt gewerkt aan conditie en optimalisatie van alle variabelen. In de curatieve behandeling staan het bestrijden van de gevolgen van de behandeling, opbouwen van de conditie en re-integratie centraal.
 • Palliatieve fase: Medisch handelen is gericht op het verminderen of het voorkomen van klachten. In deze fase kan genezing niet meer worden bereikt. Verbeteren van de kwaliteit van leven is het uitgangspunt. De patiënt moet leren omgaan met de situatie en het feit dat ie niet (volledig) zal herstellen. Bestrijden van de symptomen en optimaliseren van de leefstijl staan centraal.
 • Terminale fase: Dit is de laatste levensfase. De ziekte is dusdanig sterk aanwezig dat de dood nabij is. De medische behandeling is gericht op het optimaliseren van comfort in de laatste levensfase. Therapie bestaat uit het zoveel mogelijk onderhouden van functies door middel van actieve oefeningen (zover mogelijk), ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Oncologische netwerken

Onze therapeut David Jansen is aangesloten bij Onconet en FyNeOn, dat zijn netwerken waar fysiotherapeuten met oncologie als aandachtsgebied zich sterk maken voor optimale zorg in iedere fase van de ziekte of behandeling. Samen met collega Babs Neervoort en Stijn van Gorp begeleiden en behandelen ze oncologische patiënten.

Kennis delen is leren, leren is beter worden. Wij doen ons uiterste best om goede zorg te bieden aan mensen met (een verleden van) kanker.

Ben je benieuwd naar de oncologische netwerken?

Oncologische netwerken Venray

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken? Je kunt ons bereiken door te bellen naar: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl .

Veel gestelde vragen over oncologische revalidatie

Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering beperkt vergoed. In het geval van radiotherapie en/of chirurgische behandeling bij een oncologische aandoening is sprake van een chronische indicatie volgens de lijst Borst. In dit geval wordt er 1 of 2 jaar chronische fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer goedkeuring is gegeven voor fysiotherapie van een chronische aandoening (kanker) vallen de eerste 20 behandelingen niet binnen de basisverzekering. Deze 20 behandelingen worden alleen vergoed als je een voldoende hoge aanvullende verzekering hebt. Als je geen of niet zo’n hoge aanvullende verzekering hebt, dan dien je deze behandelingen zelf te voldoen. Vanaf de 21e behandeling krijg je de behandelingen volledige vergoeding. Let wel: dit gaat af van het eigen risico. In geval van chemotherapie zonder radiotherapie en/of chirurgische behandeling is er geen sprake van een chronische indicatie. Neem contact op met je fysiotherapeut om de mogelijkheden te bespreken.

Ingewikkeld verhaal… Zo ziet het het eruit in een voorbeeld;
Stel je hebt een aanvullende verzekering ‘Basis’ van CZ. Dit houdt in dat de eerste 9 behandelingen worden vergoed (tenzij je in dat kalenderjaar al eerder fysiotherapie hebt gehad, maar dat laten we in dit voorbeeld even buiten beschouwing). Van de eerste 9 behandelingen zie je niets, voor de daaropvolgende 11 behandelingen ontvang je een rekening. Dan zijn de eerste 20 behandelingen voldaan en wordt fysiotherapie voor 12 tot 24 maanden na startdatum van de eerste behandeling onbeperkt uit de basisverzekering vergoed.

Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Voor het jaar 2021 is deze vastgesteld op minimaal € 385. Het verplicht eigen risico (eventueel verhoogd met een vrijwillig eigen risico) geldt per jaar. De eerste zorgaanspraken die vanuit de basisverzekering vergoed worden, komen ten laste van dit eigen risico. Dit kan voor fysiotherapie zijn, maar ook voor andere zorg. Het gaat dus om de eerste nota’s van zorg uit de basisverzekering.

De meeste mensen ervaren vermoeidheid tijdens de behandeling. Bijna 30% blijft chronisch ernstig vermoeid. Ook emotionele klachten als angst en depressie komen vaker voor bij mensen met kanker dan onder de algemene bevolking.

Kanker en de behandeling ervan heeft daarnaast een negatieve invloed op de lichamelijke fitheid en kan klachten aan het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten en zenuwen) veroorzaken. Zowel chemotherapie als radiotherapie kunnen het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Deze klachten maken het moeilijker om te bewegen en te sporten. Overlevenden van kanker zijn relatief vaak inactief. Deze inactiviteit kan de afgenomen fitheid en vermoeidheid verder versterken en het risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen verhogen. 

Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

 • Behouden hun fitheid en spierkracht
 • Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn
 • Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
 • Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

Uit onderzoek is gebleken dat trainen tijdens chemotherapie veilig en effectief is. Doel tijdens deze fase is de spierkracht en aerobe uithoudingsvermogen zo optimaal mogelijk te houden. Hierdoor wordt conditieverlies beperkt en is de weg naar herstel korter.

Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker bij een speciale fysiotherapeut trainen:

 • Hebben sneller herstel en fitheid en spierkracht
 • Hebben sneller herstel van vermoeidheid
 • Kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

Het multidisciplinaire team bestaat naast de fysiotherapeut uit de ergotherapie, logopedie, diëtetiek en psychologie. Allen gespecialiseerd in de begeleiding van oncologische patiënten. 

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur