Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geriatrie fysiotherapie

Geriatrie fysiotherapie in Venray

Je hoeft niet heel erg je best te doen om te zien dat de samenleving vergrijst. We worden steeds ouder en het aantal kinderen dat geboren wordt, is in deze tijd een stuk lager dan vroeger. Ouderdom komt met gebreken en met die gebreken kan je in veel gevallen terecht bij een fysiotherapeut. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je klachten niet opzichzelfstaand zijn. Het is dan belangrijk dat je terecht komt bij een fysiotherapeut die deze complexiteit snapt; een geriatrie fysiotherapeut.

Beroerte, diabetes type 2, duizeligheidsklachten, vaatproblematiek en medicijngebruik zijn zomaar wat dingen waarmee je te maken kunt krijgen als je ouder wordt.  Opzichzelfstaand al vervelend, maar een combinatie van aandoeningen is pas helemaal vervelend. We noemen dit co-morbiditeit, de ene kwaal kan ervoor zorgen dat de andere niet meer beter wordt. Het is belangrijk dat jouw behandelaar dit snapt, er is gerichte kennis nodig om als behandelaar de weg te vinden naar een passende behandeling.

Met een geriatrie fysiotherapeut zit je goed, die heeft zich namelijk gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en mensen die vanwege hun leeftijd te maken hebben met brede gezondheidsproblemen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de preventie van klachten.

Geriatrie fysiotherapie?

Definitie: De geriatrie fysiotherapeut draagt zorg voor preventie, advisering en behandeling van kwetsbare ouderen, cliënten met een hoge biologische leeftijd en complexe gezondheidsproblematiek veelal met een atypische en onduidelijke presentatie

De geriatrie fysiotherapie behandeling

Geriatrische behandeling bestaat meestal vooral uit oefentherapie. Dat dient meestal meerdere doelen:

  • Afremmen en/of voorkomen van achteruitgang
  • Verminderen van bestaande klachten
  • In stand houden of verbeteren van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid

Actief, júíst in de geriatrie

Wie van mening is dat ouderen het toch vooral rustig aan moeten doen heeft het mis. De behandeling van de klachten is zoals gezegd juist vooral actief. In sommige gevallen betekent dat een half rondje over de galerij wandelen maar evengoed kan het stevige krachttraining betreffen. Kenmerkend voor een geriatriebehandeling is dat gezinsleden of eventuele mantelzorgers worden betrokken bij het traject (altijd in overleg, alleen met toestemming). Ook worden vaak andere hulpverleners ingeschakeld. Een probleem wordt per definitie breed benaderd.

De geriatriefysiotherapeut helpt bij vallen en opstaan

Wie is er niet groot geworden met vallen en opstaan? Je hebt ervan geleerd en bent er sterker van geworden. Toch komt er een moment dat het opstaan niet meer lukt zoals vroeger. En dat terwijl het risico op vallen toeneemt. Ongeveer een derde van de 65-plussers valt één keer per jaar en ongeveer de helft houdt daar letsel aan over. Voorkomen is beter dan genezen, het is dus logisch dat een geriatrie fysiotherapeut veel energie steekt in valpreventietraining.

Preventie
Je hoeft dus niet per se te wachten tot je klachten hebt, voor je een geriatrie fysiotherapeut bezoekt, het kan ook heel goed zijn om een afspraak te maken voor preventie. Door te leren hoe je moet bewegen en te ervaren hoe je daar ondanks je stijgende leeftijd plezier aan kunt beleven, werk je toe naar een goede conditie.

In de praktijk en/of aan huis
Voor ouderen kan het soms knap lastig of zelfs onmogelijk zijn om naar de praktijk te komen, daarom komt een geriatrie fysiotherapeut gemiddeld vaker dan een reguliere fysiotherapeut aan huis. Er moet dan wel een goede reden voor zijn.

Samenwerking
Omdat er meestal nogal wat speelt bij geriatrische cliënten, is samenwerking heel belangrijk. Dat kan inhouden het adviseren en begeleiden van gezinsleden of mantelzorgers, maar ook het samen optrekken met andere hulpverleners, zoals de verpleging en de diëtist.

Wie betaalt geriatriefysiotherapie?

Zorgverzekeraars werken met een lijst met chronische aandoeningen om te bepalen of behandeling vergoed wordt uit de basisverzekering of niet. Veel van de ziektebeelden waarmee een geriatriefysiotherapeut te maken krijgt staan daar wel op. Wanneer je behandeld wordt voor een aandoening van de lijst, dan komt de vergoeding daarvan vanaf de 21stebehandeling uit de basisverzekering. Voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend bijverzekeren (of bijbetalen).

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken? Je kunt ons bereiken door te bellen naar: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl .

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur