Vragen over kinderfysiotherapie én antwoorden
Kinderfysiotherapie, je hebt er vast wel eens van gehoord en je kunt je er ongetwijfeld ook wel een voorstelling van maken. Maar wat weet je er nou eigenlijk écht van? We hebben een aantal vragen waarvan we ons kunnen voorstellen dat ze in je opkomen op een rijtje gezet en beantwoord.
Hoe weet ik of een behandeling door een kinderfysiotherapeut nodig is?
Er zijn diverse manieren om uit te komen bij een kinderfysio. Jonge kinderen worden vaak verwezen door het consultatiebureau. Soms ook worden ze niet verwezen, maar krijg jij gewoon het advies om een afspraak te maken.
Kinderen vanaf 4 jaar komen niet meer bij het consultatiebureau, zij zullen dus worden verwezen door de huisarts of kinderarts.
Ook een optie is dat je zelf fysieke problemen opmerkt bij je kind en een afspraak maakt. Daarnaast ligt er ook een signaalfunctie bij scholen en sportclubs.
Wordt de behandeling bij een kinderfysio vergoed?
De eerste 18 behandelingen voor kinderen jonger dan 18 jaar worden vergoed uit de basisverzekering. Als er meer dan 18 behandeling nodig zijn, dan worden die uit de aanvullende verzekering betaald. Omdat kinderen nog geen eigen zorgverzekering hebben, gaat het hier om het aanvullende pakket van de ouder op wiens polis ze staan bijgeschreven. Die behandelingen gaan dan niet af van jouw eigen potje, maar uit een persoonlijk potje van je kind.
Hoe lang duurt een behandeling bij een kinderfysiotherapeut?
Een behandeling kinderfysiotherapie duurt ongeveer een half uur. Voor intake en onderzoek moet je ongeveer de dubbele tijd uittrekken (afhankelijk van de hulpvraag en wat je kind aankan, dit wordt overgelaten aan de behandelaar).
Komt een kinderfysiotherapeut ook aan huis?
Zeker komt een kinderfysiotherapeut ook aan huis. Vooral in het geval van baby’s wordt vaak gekozen voor behandeling in de thuissituatie. Om aan huis te mogen komen is daarvoor wel een verwijzing nodig.
Mag ik mijn behandelaar zelf kiezen?
Bij fysiotherapie Wieënhof hebben we diverse therapeuten die gespecialiseerd zijn in kinderfysiotherapie. Het staat je vrij zelf te kiezen wie jouw kind gaat behandelen. Het kan hierdoor wel gebeuren dat je langer moet wachten op de eerste afspraak dan wanneer je geen voorkeur doorgeeft.
Hoe maak ik een afspraak voor mijn kind?
Je kunt bij ons op 4 manieren een afspraak maken:
- Door het praktijktelefoonnummer te bellen. Je krijgt dan één van de assistentes aan de lijn, zij zullen de afspraak inplannen in de agenda van de betreffende therapeut.
- Door de behandelaar van jouw voorkeur rechtstreeks te bellen.
- Door de behandelaar van jouw voorkeur een appje te sturen.
- Door te mailen naar ons algemene emailadres.
Alle gegevens vind je op onze website.
Moet er eigen risico betaald worden voor een afspraak kinderfysiotherapie?
Nee, voor kinderen tot 18 jaar geldt nog geen eigen risico op de basisverzekering. De eerste 18 behandelingen kinderfysiotherapie worden uit die basisverzekering betaald en zijn dus vrij van een eigen bijdrage.
Voor welke klachten kan mijn kind terecht bij kinderfysiotherapie.
Je kunt met een heleboel klachten terecht bij de kinderfysiotherapeut. Onderstaand overzicht is ongetwijfeld niet helemaal compleet, maar het geeft in elk geval een goed beeld.
ZUIGELINGEN
- Voorkeurshouding/asymmetrische ontwikkeling
- Lage spierspanning
- Hoge spierspanning en overstrekken
- Achterstand in de motorische ontwikkeling
- Orthopedische aandoeningen
- Neurologische aandoeningen
- Erbse parese
- Cerebrale parese
- Neuromusculaire aandoeningen
- Syndromen
PEUTERS EN KLEUTERS
- Achterstand in de motorische ontwikkeling
- Niet mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes met gym of op het schoolplein
- Afwijkend voortbewegen, zoals billenschuiven
- Veelvuldig vallen
- Afwijkend looppatroon
- Neurologische aandoeningen
- Orthopedische aandoeningen
JONGEREN
- Schrijfmotorische problemen
- Fijnmotorische problematiek
- Problemen met voorbereidend schrijven
- Houdingsproblematiek
- Pijnklachten of blessures
- Orthopedische klachten
- Neurologische aandoeningen
Wat moet ik meenemen bij een eerste afspraak?
Bij een eerste afspraak is het belangrijk om het legitimatiebewijs van je kind mee te nemen en een eventuele verwijzing.
Is het de bedoeling dat er altijd een ouder aanwezig is bij de afspraak?
Zeker bij jonge kinderen is het goed dat er altijd een ouder of verzorger aanwezig is bij de afspraak. Reden? De behandeling stopt niet bij de deur van de praktijk. Om effectief te zijn moet deze worden doorgetrokken in de thuissituatie. Het is dus belangrijk dat je de adviezen en handvaten meekrijgt.
Soms blijkt dat jouw kind heel erg op je reageert en dat dit effect op de behandeling heeft. In dat geval kan het gebeuren dat de therapeut je vraagt om een gedeelte van de behandeling in de wachtruimte te wachten.
Oudere kinderen en vooral pubers zijn natuurlijk al behoorlijk zelfstandig. Voor deze groep geldt dat het beter werkt om de verantwoordelijkheid voor de behandeling bij hen te leggen. Je hoeft hier in de meeste gevallen dus niet aanwezig te zijn tijdens de behandeling.