Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lymfetaping

Lymfetaping

Lymfe is een helder vocht dat samen met de lymfevaten en lymfeknopen het lymfestelsel vormt. Functie van dit stelsel is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Wanneer er een beperking zit in dit systeem, dan kan de lymfe niet meer goed worden opgeruimd waardoor er een overschot (oedeem) ontstaat. In dat geval kan lymfetaping worden toegepast ter ondersteuning.

Lymfetaping, wat is dat?

Lymftaping is een techniek die in de meeste gevallen door een oedeem(fysio)therapeut wordt toegepast. Het kan worden gebruikt voor alle regio’s, zelfs in het gezicht, de hals of borst waar compressietherapie moeilijk toe te passen is. Er wordt gebruik gemaakt van katoenen tape waarin rek zit die overeenkomt met de elasticiteit van de huid om de afvoer van het lymfoedeem te stimuleren.

Hoe werkt lymfetape?

De tape wordt met een speciale techniek op de huid geplakt. Vaak is dit in kleine strookjes diagonaal over het verloop van het lymfevat waardoor er drukverschillen in de lymfvaten ontstaan. Door de ruimte in de bovenste huidlaag kunnen de lymfvaatjes ervoor zorgen dat het vocht uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd. Je voelt de tape bijna niet zitten waardoor het mogelijk is om vrij te blijven bewegen. Dit is fijn want ook bewegen stimuleert de afvoer van lymfoedeem. Doordat de tape de huid tijdens beweging licht optilt, ontstaat er een soort massage van de huid die de afvoer van lymfoedeem activeert. De tape blijft gemiddeld vijf tot zeven dagen zitten, maar hoe dunner de strengen, hoe eerder ze los zullen laten. Met de tape kan je gewoon douchen, zwemmen en te sporten.

Lymfetaping

Wanneer kies je voor lymfetaping?

Lymftaping kan worden toegepast bij lymfoedeem maar ook bij verharding of verkleving van littekens. Lymftaping is één van de mogelijke behandelopties binnen de oedeemtherapie. Meestal is lymftaping niet op zichzelf staand maar een aanvulling van de behandeling. In de meeste gevallen wordt het toegepast in combinatie met manuele lymfedrainage. Bij kinderen kan lymftaping de kwaliteit van leven verbeteren doordat zij in de mogelijkheid zijn om te blijven bewegen/spelen terwijl het lymfoedeem afneemt. Het voordeel van lymftaping is dat het 24 uur per dag behandelt, in tegenstelling tot een therapeutisch elastische kous die dit maar 16 uur per dag doet.

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur