Fasciatherapie door IASTM
Heb jij wel eens gehoord van IASTM? De kans dat er bij deze afkorting geen lampje bij je gaat branden is best groot, tijd voor wat opheldering dus. IASTM staat voor Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization; een behandelmethode waarbij met gebruik van speciale instrumenten (tools) littekenweefsel, verklevingen en andere beperkingen in het bindweefsel worden behandeld. Hoewel de term nog niet breed bekend is, wordt deze behandelmethode steeds populairder. Niet gek, want de IASTM aanpak is erg effectief én efficiënt. Bij myofasciale problemen zijn de resultaten vaak meteen zichtbaar, voelbaar en zelfs meetbaar.
Wanneer je je verwondt, herstelt je lichaam dit met littekenweefsel. Dit weefsel heeft andere kenmerken dan het oorspronkelijke. Het heeft een onregelmatig patroon en er gaat weinig functionele kracht vanuit. De wond is dicht, maar het geheel is veranderd. Dat heeft mogelijk pijnklachten, bewegingsbeperkingen en krachtsverlies tot gevolg.
Wat is IASTM?
IASTM is het stretchen van het littekenweefsel met behulp van een RVS tool. Het lichaam reageert hierop door te switchen van bindweefsel. Dat klinkt misschien als iets negatiefs, maar is het allesbehalve. Door in de herstelfase gepaste beweging en gerichte rek aan te bieden zal de structuur van het nieuwe littekenweefsel meer functioneel worden dan deze eerder was. Vezels worden in de juiste richting neergelegd.
Met IASTM technieken wordt met name de fascia behandeld. Dit is een vlies dat door het hele lichaam zit. Tot voor kort werd het vlies gezien als verpakkingsmateriaal van de organen. Op de operatietafel werd het dan ook vaak weggesneden om goed zicht te krijgen op de onderliggende structuren. Tegenwoordig weten we dat de fascia veel meer is dan dat, het zijn bindweefselvliezen die alle spieren, bloedvaten, zenuwen en botten omhullen en met elkaar verbinden. Ze zorgen ervoor dat glijbewegingen mogelijk zijn, ze zijn van wezenlijk belang! Verminderde glijmogelijkheden tussen de verschillende fascialagen verstoort in de meeste gevallen de spierfunctie. Wanneer die lagen onvoldoende in beweging zijn, ontstaan er verschuivingsproblemen tussen de lagen en de conditie van het fasciaweefsel verminderd.
Wat mag je verwachten van AISTM?
- Minder pijn
- Toename flexibiliteit
- Meer kracht
Is IASTM iets voor mij?
De meeste mensen bij wie IASTM wordt toegepast merken een duidelijk effect binnen 8 behandelingen. Het kan worden uitgevoerd op vrijwel elk deel van het lichaam.
Doet IASTM pijn?
Uuuhm ja, een IASTM behandeling kan best beetje pijnlijk zijn, maar toch wordt die pijn vaak als verlossend of fijn ervaren. Meestal is de pijn na de behandeling direct weer over, maar soms zijn er wat naweeën. Waar je ook niet van moet schrikken is als je wat blauwe plekken overhoudt aan je behandeling, dat komt doordat er wat kleine bloedvaatjes scheuren door de techniek.
Afspraak maken?
Wil je een afspraak maken? Je kunt ons bereiken door te bellen naar: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl .