Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Medische peutergym

Waarom is peutergym goed?

Wist je dat kinderen die veel klimmen en klauteren minder ernstige blessures hebben als ze een keer stevig vallen? Wij wel en de wetenschap ook, die bewijst dat keer op keer! Door te bewegen hebben kinderen meer zelfvertrouwen, kunnen ze zich beter concentreren en leren ze spelenderwijs omgaan met tegenslagen. Allemaal goede redenen voor ons om peutergym aan te bieden.

Waarom is peutergym goed?

Peutergym is zoals de naam al zegt een beweegvorm die speciaal is ontworpen voor peuters;  bedoeld voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 2 tot 4 jaar dus. Doel is hen te helpen bij hun motorische en geestelijke ontwikkeling. Het leren gaat spelenderwijs, kinderen voeren verschillende lichamelijke activiteiten en oefeningen uit om hun motoriek, balans, coördinatie, kracht en flexibiliteit te ontwikkelen.

Peutergym wordt meestal georganiseerd in groepsverband omdat ook die dynamiek goed is voor de ontwikkeling. Tijdens de peutergym worden kinderen op een speelse manier uitgedaagd te kruipen, lopen, springen, klimmen, rollen en balanceren op verschillende apparaten en oppervlakken. Ook worden er gezamenlijke spelletjes en liedjes gedaan, er is dus aandacht voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Peutergym kan een geweldige manier zijn voor kinderen om plezier te hebben, hun energie kwijt te raken en tegelijkertijd hun fysieke vaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling te verbeteren. Bovendien kunnen ouders inspiratie op doen om ook thuis passend bij de ontwikkeling te spelen.

Peutergym in venray | Fysiotherapie Wieenhof
Sensorische informatieverwerking, hoe train je het? | Venray

Waarom peutergym bij een kinderfysiotherapeut?

Kinderfysiotherapeuten beschikken over gespecialiseerde kennis en ervaring in de ontwikkeling van het bewegingsapparaat van kinderen, daarom zijn ze bij uitstek geschikt om (medische) peutergym te geven.

Activiteiten en oefeningen kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van elk kind, ook (of juist) als die ontwikkeling net niet volgens het boekje verloopt. Kinderen kunnen top een effectieve en veilige manier deelnemen aan de activiteiten.

Met een kinderfysiotherapeut als begeleider van een peutergymgroep kom je al snel uit bij medische peutergym. De ontwikkeling van de motorische vaardigheden van peuters wordt extra goed in de gaten gehouden, daardoor kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium aan het licht komen.

Indien nodig kan er een gericht behandelplan worden opgesteld om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen en te bevorderen. Die eventuele behandeling vindt dan plaats in een omgeving die voor het kindje inmiddels al vertrouwd is.

Waarom is peutergym goed voor je kind?

Peutergym is op een heleboel fronten goed voor de ontwikkeling van je kind:

 • Fysieke ontwikkeling: Peutergym kan de motorische vaardigheden, balans, coördinatie, kracht en flexibiliteit van je kind verbeteren. Dit draagt bij aan een gezonde en actieve levensstijl in hun verdere leven en kan helpen bij het ontwikkelen van een goede lichaamshouding en evenwicht.
 • Sociale en emotionele ontwikkeling: Tijdens peutergym worden kinderen gestimuleerd te delen en samenwerken. Dit ondersteunt de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals empathie, communicatie en het opbouwen van vriendschappen.
 • Zelfvertrouwen en zelfbeeld: Door het doen van prikkelende activiteiten en oefeningen, kunnen kinderen hun vaardigheden verbeteren en nieuwe uitdagingen overwinnen. Dit heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en draagt bij aan een positief zelfbeeld.
 • Stimulatie van de hersenen: Peutergym kan ook de ontwikkeling van de hersenen van je kind stimuleren, denk hierbij aan concentratie, geheugen en probleemoplossend vermogen.
 • Ouder-kind interactie: Tijdens peutergym zijn er ook momenten dat ouders (of verzorgers) samen met hun kinderen deelnemen aan de activiteiten en oefeningen. Dit kan bijdragen aan een sterke band tussen ouder en kind en het kan ouders helpen om de ontwikkeling van hun kind beter te begrijpen.

Kortom, peutergym kan naast leuk ook erg nuttig zijn. In het bijzonder geldt dit voor medische peutergym.

Peutergym in venray | Fysiotherapie Wieenhof
Peutergym in venray | Fysiotherapie Wieenhof

Wat voor kleren draagt je kind bij peutergym?

Bij peutergym is het belangrijk dat je kind comfortabele kleding draagt die geschikt is om in te bewegen. Er zijn geen duidelijke voorschriften, maar als je rekening houdt met een aantal zaken, dan zit je altijd goed.

 • Zorg ervoor dat de kleding niet te strak zit en voldoende bewegingsvrijheid biedt. Kleding moet niet knellen of te strak om de armen, benen of buik zitten.
 • Kies kleding van ademende stoffen zoals katoen, zodat je kind niet oververhit raakt tijdens de activiteiten.
 • Kies comfortabele schoenen die passen bij de activiteiten die tijdens peutergym worden uitgevoerd. Sportschoenen of gymschoenen met een goede grip zijn een goede keuze.
 • In de oefenzaal is het meestal niet zo warm, je kunt er daarom voor kiezen om je kind in laagjes te kleden. Zo kan er gemakkelijk iets aan of uit.
 • Vermijd het dragen van sieraden of accessoires, zoals kettingen, armbanden of oorbellen, deze kunnen in de weg zitten of zelfs tot gevaarlijke situaties leiden tijdens het gymmen.

Praktische informatie over peutergym

Duur: een uur
Hoevaak: reeks van 10 keer
Waar: oefenzaal fysiotherapie Wieënhof
Groepsgrootte: In een klein groepje (maximaal zes kinderen) wordt er gewerkt met oefenmaterialen die uitdagen en de zintuigen prikkelen. Er wordt rekening gehouden met, en ingespeeld op, de individuele mogelijkheden van ieder kind. Elk kind heeft een persoonlijk behandelplan en behandeldoelen. Ouders krijgen ook adviezen hoe ze hun kind verder kunnen stimuleren.

Ouders of grootouders?

Ouders, opa’s en oma’s mogen bij de lessen aanwezig zijn en een ondersteunende hand bieden. Voelt het voor jullie goed om jullie zoon of dochter alleen te laten ontdekken, dan is dat ook prima.

Consultatiebureau Venray kinderfysiotherapie Wieenhof

Intake peutergym

De eerste afspraak bestaat uit een vraaggesprek en fysieke testen om een beeld te krijgen van het kind. Op basis van deze informatie start je zoon of dochter met peutergym.

Vergoeding of kosten peutergym?

(Medische) peutergym kan in veel gevallen vergoed worden als kinderfysiotherapie door de zorgverzekeraar. Dit zal tijdens de intake besproken worden.

 • Losse les:            10 euro
 • 10 rittenkaart:     80 euro

Een proefles is kosteloos.

Tijden en dagen peutergym in Venray?

 • Maandag:             09:00-10:00 
 • Zaterdag:             09:00-10:00 en 10:00-11:00

Denk jij dat peutergym wel iets voor je kindje en jou is of heb je er een vraag over? Neem dan contact op met Fysiotherapie Wieënhof.

Begeleiders van (medische) peutergym bij Fysiotherapie Wieenhof

MSc. Kinderfysiotherapeut

Kinderfysiotherapeut i.o.

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur