Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie tegen spierknopen

Triggerpoints worden in de volksmond vaak spierknopen genoemd, de behandeling die nodig is om deze pijnlijke plekken te laten verdwijnen noemen we triggerpointtherapie. Wat behandeld wordt, is een lokale verkramping in de spier waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek is ontstaan. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbels of strengen.

Wanneer je stevige druk uitoefent op een triggerpoint, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan en zitten altijd op kenmerkende plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of ongezonde/verkeerde voeding kunnen leiden tot het ontstaan hiervan.

Spiervezels en triggerpoints

Een spier is opgebouwd uit spiervezels. In de ruststand is een spiervezel ontspannen; niet uitgerekt en ook niet samengetrokken. Wanneer je een overbelaste spier onder een microscoop bekijkt, blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en een verminderde doorbloeding en dat maakt dat afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven tot triggerpoints. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning, dit veroorzaakt het kenmerkende stijve gevoel.

Uitstralingsgebied

Elk triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied dat in veel gevallen klachten geeft op een andere plek dan waar het gelokaliseerd is. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt bijvoorbeeld pijn die uitstraalt tot in de enkel. En een triggerpoint in de monnikskapspier (trapezius), kan leiden tot hoofdpijn. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis zijn diverse ‘onverklaarbare’ pijnklachten ineens en behandelbaar. Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarbij spieren op een verkeerde manier worden gebruikt.

Triggerpointtherapie Fysiotherapie Wieenhof Venray.jpg

Triggerpoints door overbelasting

Manieren om overbelastingsklachten en dus triggerpoints te krijgen zijn:

  • het repeterend uitvoeren van een zelfde beweging.
  • het langdurig statisch aanspannen (bijvoorbeeld zitten met opgetrokken schouders).
  • kortdurende zware inspanning (zwaar tillen, sporten, in de tuin werken).
  • verkeerde houding.
  • lichamelijke afwijkingen (beenlengteverschil, bekkenscheefstand, platvoeten).
  • plotselinge schokken, valpartijen, botsingen en operaties.
  • injectie in een spier.

Verlichting door triggerpointtherapie

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Denk hierbij aan (zelf)massage, dry needling, TENS, ijs en rektechnieken. Het verminderen of verhelpen van pijn door middel van triggerpointmassage is een zeer effectieve methode waarmee je ook zelf invloed hebt op de klachten. De behandeling bestaat uit diepe massage door de therapeut en huiswerkmassage door jezelf. Voor het slagen van de therapie is het van belang dat je de zelfmassage consequent toepast (minimaal 2 keer per dag gedurende een paar minuten).

Termijn waarin klachten zijn verlicht bij behandeling:

Acute klachten                   Vrijwel meteen

Meeste klachten                Binnen 3 tot 10 dagen

Chronische klachten          Binnen 6 weken

De triggerpointtherapie is het meest effectief als de triggerpoints vaak, maar kort behandeld worden. Zelfbehandeling maakt daarom deel uit van de therapie. Zo neem je jouw gezondheid in eigen hand en blijf je klachtenvrij.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur