Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zorgverzekeringen

Zorgverzekeringen

Per kalenderjaar heb je de kans om te switchen van zorgverzekeraar en aanvullend pakket. Veel mensen blijven zitten waar ze zitten, maar toch loont het de moeite om jaarlijks de balans op te maken en te kijken of de verzekering die je hebt nog wel bij je past. Om je een beetje wegwijs te maken in de jungle van maatschappijen en pakketten behandelen we 5 vragen.

#1 Overstappen van zorgverzekering, moet dat eigenlijk?

Nee hoor. Sterker nog, zorgverzekeraars hebben het liefst ‘slapende klanten’. En ze hebben geluk, want die hebben ze nogal wat! Uit een onderzoek dat Zorgwijzer publiceerde blijkt dat in Nederland jaarlijks ongeveer een miljoen mensen overstapt van verzekeraar of pakket. Dit lijkt veel, maar betekent dus dat de overgrote meerderheid kiest voor een automatische verlenging.

Toch loont het de moeite om in de laatste maanden van het jaar even stil te staan bij je behoeften voor de komende tijd. Natuurlijk heb je geen glazen bol, maar een heleboel zaken zijn wél enigszins voorspelbaar.

#2 Is een aanvullende verzekering nodig?

Het feitelijke antwoord op deze vraag is nee, maar in de praktijk is dat te kort door de bocht. Een basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont, maar of je een aanvullend pakket neemt beslis je zelf.

Er zijn mensen die ervoor kiezen zich voor ieder mogelijk risico in te dekken en hiervoor vele honderden euro’s per jaar te betalen, anderen nemen geen aanvullend pakket en zetten het geld dat ze daardoor besparen apart zodat ze het kunnen gebruiken in geval van nood. Weer een andere groep kiest er (al dan niet uit nood geboren) voor om het risico te lopen, zij verzekeren zich niet aanvullend én houden niets apart.  Aangezien er maar weinigen zijn die kunnen voorspellen wat de toekomst brengt, is en blijft verzekeren in grote lijn een kansspel.

#3 Wordt fysiotherapie alleen vergoed als je een aanvullende verzekering hebt?

Meestal wel. Voor sommige aandoeningen wordt een uitzondering gemaakt, maar in het gros van de gevallen komt de vergoeding uit het aanvullende pakket of uit je eigen portemonnee.

Kinderen vormen een uitzondering op de regel, zij krijgen negen tot achttien behandelingen per jaar vergoed uit de basisverzekering.

#4 Waarom krijg ik soms wel een rekening voor fysiotherapie en soms niet?

Aan het begin van ieder kalenderjaar vegen zorgverzekeraars alles van het voorgaande jaar weg. De teller staat weer op nul. Wie een aanvullend pakket heeft, heeft opnieuw recht op vergoeding van het gedekte aantal behandelingen. Hier tegenover staat dat ook de teller van het eigen risico weer gereset wordt. De eerste 385 euro vanuit de basisverzekering komen weer voor eigen rekening. En zo kan het zomaar gebeuren dat je ineens een rekening ontvangt van jouw fysiotherapeut terwijl je in een chronisch traject zit en dus ‘gratis’ zorg ontvangt. Het ligt er maar net aan wie er als eerste declareert in dat jaar, je betaalt voor jouw zorg tot die 385 euro weer weggeschreven is.

#5 Welke verzekeringen adviseren fysiotherapeuten?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Een jonge judoka loopt een ander risico dan een vitale vijftiger en een bouwvakker in de bloei van het leven moet met andere zaken rekening houden dan een tachtigjarige tuinierder. Het is dus ondoenlijk om hier eenduidig in te adviseren.

Feit is dat jaarlijks vier miljoen Nederlanders aankloppen bij een fysiotherapeut, dit betekent grofweg dat er 25 procent kans is dat dit ook voor jou geldt. Een aanvullend pakket waarin een aantal behandelingen is opgenomen lijkt in dat opzicht een zinvolle keuze. Jaarlijks selecteert het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten de beste polissen voor fysiotherapie. Je kunt in deze lijst zien wat je kwijt bent en wat je ervoor krijgt. Zo kan je zelf de overweging maken tussen kosten en baten.

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur