Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie Venray

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaamsweefsel. Dit weefselvocht is van nature aanwezig, maar door beschadiging van het lymfestelsel of de bloedvaten kan er overtollig vocht ontstaan dat niet goed wordt afgevoerd: oedeem.

Welke soorten oedeem zijn er?

Grofweg onderscheiden we drie soorten oedeem, allemaal met een andere oorzaak en verschijningsvorm.

  • Lymfoedeem kan om diverse redenen ontstaan na (borst)kanker, problemen met bloedvaten, littekens of een aangeboren afwijking aan de lymfevaten. Het kan daarnaast ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.
  • Veneus oedeem is een defect in de kleppen van de aderen waardoor de terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed en lymfevocht naar het hart niet goed meer verloopt. Dit leidt tot vochtophopingen, meestal zie je die in de benen.
  • Lipoedeem is een pijnlijke, chronische aandoening. Niet alleen lymfevocht hoopt zich op, maar ook vetcellen. Deze vorm van oedeem komt vrijwel uitsluitend voor bij vrouwen en hangt waarschijnlijk samen met de hormoonhuishouding. Lipoedeem is moeilijk therapeutisch te beïnvloeden.
Oedeemtherapie Venray

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

Een oedeemfysiotherapeut is een algemeen fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van oedeemklachten. Er zijn diverse manieren om het overtollige vocht te verplaatsen.

  • Door te bewegen ontstaat spierpompwerking, dit maakt dat je lichaam het vocht verplaatst naar de plek waar het wordt afgevoerd. Ook ademhalingsoefeningen vormen een belangrijk onderdeel van de therapie. Dit omdat een juiste ademhaling een aanzuigende werking heeft waardoor het lymfevocht kan worden afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfedrainage. Om diverse redenen kan het zo zijn dat lymfeklieren inactief zijn. Met deze zeer lichte massagetechniek wordt het vocht verplaatst naar het ‘volgende station’. Er wordt net zo lang gemasseerd tot er een plek bereikt is waar de klieren wel intact zijn.
  • Zwachtelen, tapen en therapeutische kousen. Deze hulpmiddelen kunnen worden ingezet om er ook buiten de therapiemomenten voor te zorgen dat het vocht afgevoerd wordt. Door een druk van buitenaf te geven, wordt dit effect bereikt.
  • Aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen, adviezen en zelfmanagement waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Wordt het vergoed?

Lymfeoedeem staat op de chronische lijst fysiotherapie en valt dus onder het basispakket. Hierbij wordt wel het eigen risico aangesproken. Er is altijd een verwijzing van een specialist of huisarts nodig.  Oedeem na trauma valt niet onder het basispakket en zal dus vanuit een aanvullend pakket moeten betaald worden.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur