Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Oefentherapie

De oefentherapie

De fysiotherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Bewegen is belangrijk, bij medische klachten kan oefentherapie een belangrijk onderdeel zijn van je herstel.

De meest voorkomende vorm van oefentherapie binnen de fysiotherapie is het op de juiste manier leren aanspannen van bepaalde spieren. Dit maakt dat spieren sterker worden en dat bewegingspatronen verbeteren en efficiënter verlopen. Al met al neemt de belastbaarheid van het gewrichts- en spierstelsel structureel toe.

Oefentherapiedoel

Het doel wordt altijd vastgesteld in de vorm van een functie, het activiteitenniveau wordt dus vergroot. Goed functioneren is alleen mogelijk wanneer er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting. Dit maakt dat klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verminderd of verholpen.

Medische training fysiotherapie Wieenhof Venray

Voordelen van lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is op elke leeftijd belangrijk. Het biedt allerlei voordelen voor je lichaam, het versterkt de spieren, verbetert de botdichtheid en houdt die op peil, hierdoor worden je gewrichten beschermd en verbeteren houding, soepelheid en veerkracht.

Lichaamsbeweging is belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam en geest een leven lang gezond functioneren. Ook verbetert het de kracht en het herstelvermogen van spieren, botten en gewrichten. Elke activiteit heeft zijn eigen voordelen, sommige zijn bedoeld voor toename van kracht of lenigheid, andere hebben weer een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten. De meeste lichamelijke activiteiten bieden hiervan een combinatie.

Met sterke spieren kan je je gewrichten beschermen. Tijdens het sporten trekken de spieren niet alleen aan de botten om beweging te produceren, ze werken ook met andere spieren samen om de gewrichten te ondersteunen en stabiliseren. Sterke spieren en stabiele gewrichten zijn van groot belang om een foutieve, belastende houding te corrigeren. Gewichtheffen is een van de meest doeltreffende manieren om de kracht van spieren en botten te vergroten maar ook bij wandelen, hardlopen en steps wordt je lichaam getraind. Sterke spieren zijn ook nodig voor een goede lichaamshouding. Bij steeds meer van onze dagelijkse activiteiten wordt er niet of nauwelijks bewogen en vaak zitten we langere tijd in een statische houding. Dit belast bepaalde spieren, het lichaam raakt hierdoor letterlijk uit balans. Bij activiteiten zoals rekken, yoga en Pilates komen alle bewegingsmogelijkheden van de gewrichten aan bod, waardoor de houding en soepelheid worden verbeterd en de kans op gewrichtsletsel afneemt.

Elke vorm van beweging die hartslag verhogend is zorgt voor verbetering van de efficiëntie waarmee hart en longen het bloed en zuurstof naar de spieren transporteren. Een verbeterde bloedsomloop vergroot de bloedtoevoer naar de botten, waardoor die gezond blijven en de botmassa op peil blijft. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert het afweersysteem en speelt ook een grote rol bij het bestrijden van chronische pijnklachten bijvoorbeeld artritis.

Oefenzaal Fysiotherapie Wieenhof Venray 7

Voordelen van regelmatig bewegen

  • Verhoging botdichtheid
  • Versterking spieren
  • Bescherming van gewrichten
  • Versterking van hart, longen en bloedsomloop
  • Verhoging weerstand
  • Afname stress
  • Afslanken
  • Verlaging cholesterolgehalte

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur