Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is manuele lymfedrainage?

Wat is manuele lymfedrainage?

Als we het hebben over manuele lymfedrainage, dan hebben we het over een massagetechniek die valt onder oedeemtherapie. Verstoorde lymfedrainage wordt met de hand beïnvloed. Opgehoopt vocht wordt op deze manier afgevoerd, waardoor zwellingen zal verminderen.

Het lymfestelstel

Een mens bestaat voor 2/3 uit water. Dit vocht bevindt zich overal in het lichaam, zowel in als rondom de cellen. Waterhuishouding is een naam voor de vele processen die via dit lichaamsvocht verlopen. Het gaat hierbij om belangrijke zaken zoals het transport van hormonen, zenuwprikkels, stoffen en gassen. Het lymfatisch systeem kan je zien als het drainagesysteem van het lichaam. Om de lichaamscellen in conditie te houden zijn de  lymfevaten en lymfeknopen superbelangrijk. Lymfe voedt, zuivert en draineert.

Lymfedrainage is een natuurlijk proces van het lichaam waar in een gezonde situatie geen hulp bij nodig is. Een ander verhaal wordt het wanneer dit proces verstoord raakt door ziekte, stress of een ongeval. In dat geval kan manuele lymfedrainage worden gebruikt om deze lichaamsfunctie te ondersteunen.

Wat houdt de behandeling in?

De massagetechniek die hoort bij manuele lymfedrainage is pijnloos. De behandelaar begint met het ‘aanzetten’ van de lymfeklieren in de hals en zal daarna de lymfeklieren en lymfebanen op andere plaatsen in het lichaam masseren. Welke dat zijn, is afhankelijk van de klacht(en). De massagedruk is zacht en spiraalvormig, qua ritme bootst het het openen en sluiten van de kleppen na die zich in de lymfebanen bevinden. Dat ritme is zeer belangrijk om het overtollige vocht efficiënt af te kunnen voeren. Op de plaatsen waar de huid is verhard door het vocht (fibrose van het weefsel), is de massagedruk wat steviger en kan deze dus iets meer gevoeld worden. Regelmatig wordt na de manuele lymfedrainage het gebied waar de klacht zit ingezwachteld. Door deze druk van buitenaf wordt voorkomen dat lymfevocht na de behandeling meteen weer terugstroomt.

Na de behandeling is het mogelijk dat je meer moet plassen, dat is best logisch want er wordt tenslotte vocht afgevoerd. Door de massage zal de omvang van het behandelde gebied afnemen, de beweeglijkheid toenemen en de pijn (die door rek/druk ontstaat) afnemen.

Oedeemtherapie is vanzelfsprekend effectief bij zwellingen (oedeem), maar kan ook bij andere klachten worden toegepast. Zo kan de massage worden ingezet bij spierproblemen, haematomen (bloeduitstortingen), reuma en artrose. Ook bij stressgerelateerde klachten zoals slaapproblemen en hoofdpijn kan manuele lymfedrainage een geschikte behandeling zijn. Andere klachten waarbij manuele lymfedrainage kan worden toegepast zijn huidproblemen, longaandoeningen, problemen met de bloedcirculatie, klachten gerelateerd aan het zenuwstelsel, orgaanklachten en kwalen aan keel, neus en oor.

Therapist doing anti cellulite massage to improve skin condition

Zwachtelen

Het werd eerder al even genoemd, na de stimulering van de vochtafvoer kan de oedeemtherapeut ervoor kiezen om de behandelde ledematen te zwachtelen. Met rekbare windsels wordt druk van buitenaf gegeven, dit helpt voorkomen dat het vocht terugvloeit naar de net behandelde weefsels.

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur