Rollator of wandelstok; hoe kies je?
Je hebt moeten toegeven dat lopen niet meer zo gemakkelijk gaat als vroeger. Opstaande stoeptegels zijn ineens serieuze obstakels en die zeurende pijn in je heup valt ook niet meer te negeren. Tijd om een loophulpmiddel aan te schaffen.
Maar wat kies je? Wordt het een wandelstok of is een rollator toch een betere optie? Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven, het is afhankelijk van je verwachtingen en de situatie.
Wandelstok als licht steuntje
Een wandelstok is de minst opvallende van de twee opties. Dit maakt dat de meeste mensen de stap daar naartoe als minder groot ervaren dan die naar een rollator. Houd er wel rekening mee dat een wandelstok niet bedoeld is om zwaar op te leunen, dat is namelijk veel te belastend voor de pols die al dat gewicht moet dragen en bovendien worden je rug en bekken zo heel asymmetrisch belast. Wandelstokken zijn goed te gebruiken bij kleine problemen aan één lichaamszijde of lichte balansproblemen.
Wandelstok in soorten en maten
Bij een wandelstok denk je waarschijnlijk aan een houten exemplaar met krom handvat. maar er is natuurlijk veel meer te koop dan de die uitvoering. Tegenwoordig zijn de meeste stokken instelbaar op hoogte en niet gemaakt van hout maar van lichte materialen zoals aluminium of carbon. Ze zijn er met handvatten in verschillende vormen en met een uitklapbaar zitje. Handig extraatje is dat ze ook verkrijgbaar zijn in opvouwbare variant en dat is vooral gemakkelijk wanneer je de stok alleen bij je wilt hebben voor geval van nood.
Een rollator? Waarom wel/niet?
Een rollator valt veel meer op dan een wandelstok en naast helpend, kan ie ook hinderlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je met de auto weg gaat of als je onderweg veel stoepranden of andere hobbels tegenkomt. De meeste mensen moeten een flinke brug over voor ze een rollator gaan gebruiken. Niet zo gek, maar wel jammer. Behalve bezwaren zijn er namelijk ook genoeg voordelen te noemen. Het eerste en meteen grootste pluspunt van een rollator is dat het de belasting op je rug, bekken en benen symmetrisch is. Dat komt doordat je met twee handen steunt, in plaats van aan één kant zoals dat bij een wandelstok het geval is.
Waarom een rollator?
Met een rollator ben je verzekerd van een heleboel stabiliteit en steun, je kunt hem gebruiken tot zo’n 50% belastbaarheid (de druk onder de voeten is dan dus de helft van je lichaamsgewicht). Het is een handig hulpmiddel bij het vervoeren van bijvoorbeeld een kop koffie en ook als je wandeling per ongeluk tóch ietsje langer is dan je benen of conditie aankunnen is zo’n vierwieler je vriend, je hebt namelijk altijd een zitje bij de hand. Bijna iedere rollator is inklapbaar en kan dus in de auto. Net als wandelstokken zijn ze er in vele soorten en maten en worden ze steeds vaker gemaakt van stevige lichtgewichtmaterialen.
Dus? Wandelstok of rollator?
Probeer wanneer je een afweging maakt tussen een wandelstok en een rollator je blik op de toekomst te richten. Heb je een blessure die dus ook weer overgaat, dan kan een wandelstok je prima van pas komen. Zijn jouw problemen ontstaan doordat je ouder wordt, weet dan dat je er niet jonger op wordt en dat die klachten in veel gevallen zullen toenemen.
Ben je er nog niet uit? Lees dan dit artikel over rollators eens. Beluit je toch te gaan voor een wandelstok, laat je dan goed voorlichten en kies voor een goed passend exemplaar. Laat je er niet toe verleiden om het oudje dat nog bij iemand op zolder lag te gebruiken, deze zijn meestal niet op hoogte instelbaar en de kans is groot dat ie dus niet goed past waardoor je andere lichamelijke problemen gaat ontwikkelen.