Interview Veerle van Zadelhoff

Interview Veerle van Zadelhof

Fysiotherapeut Veerle van Zadelhof is de nieuwste aanwinst van Fysiotherapie Wieënhof. Aansluitend aan haar eindstage blijft ze drie dagen per week werken in de praktijk. Hiermee is ze de tweede dame tussen alle mannen en dus een brenger van balans.

Toen Veerle op haar 16e een keuze moest maken wat ze na het VMBO wilde doen wist ze het eigenlijk niet zo goed. De gezondheidszorg trok haar toen al dus uiteindelijk werd het een opleiding tot apothekersassistente. ‘Dit leek me leuk, daarom ben ik dat gaan doen. Tijdens de opleiding waren de stages maar heel kort, maar toen ik eenmaal ging werken merkte ik al vrij snel dat ik uitdaging miste. Het gaf me niet de voldoening die ik hoopte te vinden. Het contact dat je met mensen hebt in een apotheek is voor mij te vluchtig, daarom ben ik verder gaan kijken.’

Fysiotherapeut worden

Dat het iets in de gezondheidszorg moest worden was voor Veerle duidelijk. ‘Ik ben wezen kijken bij verpleegkunde, maar dat was het toch niet. Toen ik later naar de open dag van MBRT (Medisch Beeldvormende Radio Techniek) ging kijken bij Fontys, pikte ik ook even fysiotherapie in hetzelfde gebouw mee. Daar werd ik heel enthousiast van.’

Veerle had al kennis gemaakt met het vak van fysiotherapie doordat ze zelf een voorste kruisband ruptuur opliep bij het sporten, ze kende het vak dus ook uit eigen ervaring en meldde zich in 2018 aan bij de opleiding.

Basisvaardigheden in de praktijk

Veerles eerste jaar viel net voor corona, dus toen heeft ze nog praktijklessen kunnen volgen op de opleiding. Wegens omstandigheden moest ze dat jaar herkansen, dat was het jaar van de eerste lockdown. ‘Ik zie het echt wel als een voordeel dat ik wel gewoon de basisvaardigheden in de praktijk heb mogen leren. Voor de mensen die tegelijk met mij afgestudeerd zijn geldt dat de eerste praktijkervaring pas bij stages is opgedaan.’

Waarom fysiotherapie?

Waarom Veerle zo graag in de gezondheidszorg wil werken? ‘Ik vind het zorgen voor een ander heel belangrijk. Ik wil dat mensen lekker in hun vel zitten en op de juiste manier geholpen worden. Het geeft mij voldoening om de patiënten op één te zetten en ze laten voelen dat ze er toe doen en geen nummer zijn. In het fysiowerk kan ik dit heel mooi kwijt. Door de tijd die je met een patiënt doorbrengt, is er ruimte om écht naar het verhaal te luisteren en een gesprek te hebben. Als fysiotherapeut zie je mensen regelmatig terug. In mijn behandelingen wil ik niet alleen het fysieke maar ook het mentale stuk aandacht geven.’

Veerle van Zadelhoff fysiotherapeut Venray Wieenhof 1

Gevormd tot behandelaar

Toen Veerle in het derde jaar van haar opleiding stage ging lopen deed ze dat bij een grote praktijk met heel veel verbijzonderingen. Ze heeft daar naar eigen zeggen erg veel geleerd over het vak, maar ook over zichzelf. In deze periode zat ze niet lekker in haar vel en we kunnen wel zeggen dat haar dit gevormd heeft tot de behandelaar die ze nu is. Veerle weet wat ze wel en niet wil en durft daarin duidelijke kaders aan te geven.

Veerle van Zadelhoff fysiotherapeut Venray Wieenhof 1

Stage bij Fysiotherapie Wieënhof

‘Mijn tweede stage liep ik bij Fysiotherapie Wieënhof en ik vond dat echt heel spannend in het begin. Stijn en Rob waren mijn begeleiders en gelukkig kreeg ik van hen echt de ruimte om mijn eigen pad te lopen, ze hebben dit heel goed opgepikt en ik heb een ontzettend leuke stagetijd gehad.’

Creativiteit geprikkeld

Dat Veerles stage wederzijds bevallen is, blijkt wel uit het feit dat ze tegenwoordig loonstroken ontvangt van Fysiotherapie Wieënhof. Ze vond het dus leuk én heeft het goed gedaan. ‘In het begin heb ik eerlijk gezegd getwijfeld of deze stage iets voor mij zou zijn. Vooral omdat kinderfysiotherapie belangrijk is in deze praktijk. Ik ben niet bijzonder goed met kinderen en heb dus ook geen ambities in die richting. Terugkijkend is het toch goed dat ik een kijkje heb mogen nemen bij deze doelgroep, het heeft mijn creativiteit geprikkeld en die kan ik ook heel goed gebruiken in de behandeling van volwassenen.’

Veerle en psychosomatiek

Ambities die Veerle wel heeft liggen op het domein van psychosomatiek. Tijdens mijn eerste stage heb ik gezien hoe lichaam en geest invloed op elkaar hebben en ook heb ik dat uit eigen ervaring gemerkt toen ik zelf niet goed in mijn vel zat. Het lijkt me erg interessant om een master in die richting te doen.’

Masteropleiding voor later

Die master gaat Veerle sowieso niet direct doen. Eerst wil ze minimaal een jaar werken. ‘Ik vind het belangrijk om een klantenbestand op te bouwen en vertrouwen te verdienen. Ook wil ik gewoon lekker wat centjes verdienen en hopelijk een plekje voor mezelf vinden. Als dat allemaal gelukt is ga ik kijken of ik een masteropleiding in mijn leven kan inpassen.’

Rustige uitstraling

Veerle is in haar werk net als in haar dagelijks leven. Je vindt in haar een alerte en bedachtzame fysiotherapeut met een groot empathisch vermogen en altijd een luisterend oor; iemand die rust uitstraalt. En ze liep dus grotendeels stage bij Stijn. Wie hem kent weet dat hij allesbehalve rustig is. ‘Ik heb nog nooit zo goed geslapen als in de periode dat ik stage liep bij hem’ lacht ze ‘Eigenlijk was zijn drukte wel goed voor mij. Hij trok mij uit mijn comfortzone en heeft me geleerd opener te zijn in het patiënt contact.’

Veerle van Zadelhoff fysiotherapeut Venray Wieenhof 1

Leergierig

Aan het begin van haar fysiocarrière is ze zich ervan bewust dat er nog een heleboel dingen zijn die ze voor de eerste keer gaat meemaken. Dat vindt Veerle niet erg, bang om te vragen is ze niet en leergierig zeker wel.

Veerle van Zadelhoff fysiotherapeut Venray Wieenhof 1

Vrije tijd

Je vindt Veerle drie dagen per week bij Fysiotherapie Wieënhof, daarnaast blijft ze nog twee dagen bij de apotheek werken waar ze ook gedurende haar studie een bijbaan had. Door deze mix houdt ze rust in haar leven en ook ruimte voor haar twee grote hobby’s; korfbal en schutterij. ‘Korfbal deed ik op Nederlands niveau, tot ik die blessure opliep. Toen ben ik nooit meer op niveau gekomen dus nu doe ik het alleen nog recreatief én als scheidsrechter. De schutterij doe ik eigenlijk al mijn hele leven, dat is me met de paplepel ingegoten. Ik vind het mooi om die traditie te bewaren.’

De toekomst

In de toekomst hoopt Veerle dus een master Psychosomatiek te doen en daarnaast heeft ze interesse in dryneedling dus die scholing staat ook op haar wensenlijst. ‘ik vind het wonderbaarlijk hoe zo’n naaldje een spier tot rust kan brengen, dat wil ik ook kunnen. Gaandeweg mijn carrière zal er vast nog veel meer bij komen dat ik wil leren.’ Waar Veerle duidelijk in is, is dat ze niet voor zichzelf wil beginnen. ‘Ik wil graag in een team werken onder een werkgever. Dan ben ik al gewoon blij en als dan de patiënten ook nog leuk zijn kan ik oud worden in dit vak.’

Een afspraak maken met Veerle? Dat kan! Mailen kan naar veerle@fysiotherapiewieenhof.nlof bellen 06-45446699.

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur