Hoofdpijn

Last van hoofdpijn?

Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem. Er zijn verschillende soorten, elk met eigen kenmerken. Om hoofdpijn te voorkomen, kun je proberen de trigger weg te nemen, maar dan moet je die natuurlijk wel weten te vinden en dát valt niet altijd mee.

Elk type hoofdpijn heeft zijn eigen verschijnselen en oorzaak. De belangrijkste kenmerken staan hier voor je op een rijtje.

Migraine

Wat migraine precies veroorzaakt, is onbekend. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat een migraineaanval wordt getriggerd door een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat als het ware kortsluiting in de hersenen waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten. Dit veroorzaakt de pijnklachten.

Spanningshoofdpijn

Over spanningshoofdpijn oftewel spierspanningshoofdpijn doen veel theorieën de rondte. Gedacht wordt aan een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen.

Hoofdpijn Venray | Fysiotherapie Wieenhof | Vakkundig

Aangezichtspijn

De naam zegt het al, we hebben het hier over pijn in het gezicht. Deze pijn zit tussen het voorhoofd en de kin en kan ook voelbaar zijn in de oren. Acute aangezichtspijn treedt zeer plotseling op, oorzaak is bijvoorbeeld tand- of kiesproblemen of een neusbijholteontsteking. Aangezichtspijn kan ook chronisch zijn. In dat geval zijn er voortdurend terugkerende pijnscheuten voor een langere periode.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn. De pijn kan zo hevig zijn dat die volledig invaliderend is, het is dan ook niet voor niks dat de bijnaam voor dit type hoofdpijn zelfmoordhoofdpijn is. Clusterhoofdpijn komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er wordt veel onderzoek naar deze pijn gedaan, maar de oorzaak is vooralsnog onbekend.

Behandeling van hoofdpijn

Hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een verkeerde houding of beweging, is succesvol te behandelen door een fysiotherapeut. Vaak is er een verkramping van de nek- en schouderspieren voelbaar. Het ontspannen van deze spieren is lastig, waardoor de hoofdpijn soms lang aanhoudt en in hevigheid toeneemt. Er zijn diverse behandelmogelijkheden om de spierspanning te normaliseren. Denk hierbij aan:

 

Heb je al een tijdje last van hoofdpijnklachten? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. In overleg bekijken we of er een behandeling nodig is en welke vorm het best bij jou past.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur