Spanningshoofdpijn

Last van spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende variant van hoofdpijn. Eigenlijk is het een verzamelnaam van verschillende hoofdpijnen die niet op een andere manier te classificeren zijn.

Spierspanningshoofdpijn kenmerkt zich door een knellende, drukkende pijn (bandgevoel) aan één of beide zijden van het hoofd. Deze pijn kan episodisch optreden (< 15 dagen per maand) of chronisch aanwezig zijn (> 15 dagen per maand) De pijn die aanwezig is, is mild tot matig en verergert niet bij inspanning.

Oorzaken spanningshoofdpijn

Zoals voor de meeste vormen van hoofdpijn, is ook voor spanningshoofdpijn geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Meerdere factoren kunnen een rol spelen, denk hierbij aan erfelijkheid, maar ook (psychische) spanningen, een inadequate houding, medicatiegebruik en vermoeidheid.

Behandeling spanningshoofdpijn

Behandeling  van spanningshoofdpijn kan medicamenteus en niet-medicamenteus zijn. Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam, dus niet elke patiënt is gebaat bij hetzelfde.

Spanningshoofdpijn medicatie
Wanneer de hoofdpijn acuut optreedt kan deze bestreden worden met pijnstillers als paracetamol, ibuprofen of naproxen. Let wel op, dit is geen behandeling maar slechts symptoombestrijding en daarnaast kan het gebruik van deze medicatie de klachten op termijn juist veroorzaken. Aan mensen die last hebben van chronische spanningshoofdpijn, worden geregeld antidepressiva voorgeschreven in de hoop dat de klachten afnemen als de geest wat rust krijgt.

Fysiotherapie bij spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn kan te maken hebben met een verkeerde houding of verkeerde bewegingen. Fysiotherapie en oefentherapie zijn dan effectieve therapieën om de pijnklachten te behandelen.

Behandeling door een psycholoog
In sommige gevallen zijn geestelijke inspanning en/of stress uitlokkende factoren. In dat geval kan begeleiding van een psycholoog zinvol zijn. De behandeling bestaat uit stressmanagement, ontspanningsoefeningen en het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. De behandeling is erop gericht de spierspanning laag te houden waardoor hoofdpijn zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bij sommige mensen lukt het niet om de hoofdpijn echt te verminderen, ondanks therapie of medicatie. In dit geval kan de psycholoog de patiënt helpen om met de pijn te leren leven.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur