Heb je migraine?
Migraine toont zich als hoofdpijnaanvallen gepaard met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid en uitvalsverschijnselen Het is een van de meest voorkomende varianten van hoofdpijn. In Nederland lijdt zo’n 10% van de bevolking hieraan. Deze mensen hebben gemiddeld twee aanvallen per maand, zo’n aanval kan kort duren, maar ook enkele dagen.
Globaal gezien bouwt migraine zich op in vier fasen.
Waarschuwingsfase: Kenmerkend voor deze fase zijn stemmingsveranderingen, overgevoeligheid voor prikkels, verstoorde slaap en een hongergevoel.
Aurafase: Deze fase duurt vijf minuten tot een uur. De sypmtomen (die gelukkig niet bij iedereen voorkomen) zijn tintelingen in armen, benen of gezicht, gezichtsuitval en het zien van lichtflitsen, sterretjes of vlekken.
Hoofdpijnfase: De naam zegt het al, in deze fase staat de migraine voor hoofdpijn. Soms is die zo hevig dat misselijkheid en overgeven het gevolg zijn. Deze fase duurt meestal tussen de 4 en 72 uur.
Herstelfase: Een migraineaanval hakt erin. Het lichaam heeft tijd nodig om hiervan te herstellen, soms wel enkele dagen. Vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde concentratie zijn veelvoorkomende kenmerken van deze fase.
Migraine en prikkels: Wanneer je gevoelig bent voor migraine, ben je vaak ook gevoelig voor bepaalde prikkels. Vaak is deze gevoeligheid erfelijk bepaald maar evengoed kan een tijdelijke verandering in de omstandigheden de reden zijn. Denk hierbij aan extreme vermoeidheid, menstruatie, ontspanning na een stressvolle periode of atmosferische veranderingen.
Oorzaak migraine
De oorzaak voor het ontstaan van een migraineaanval is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat het samenhangt met het overschrijden van de prikkeldrempel, hierdoor ontstaat een tijdelijke ontregeling in bepaalde delen van de hersenen. De prikkeling is van invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenen, dit ontregelt de hersenschors.
Migraine uitlokkers
Het is niet voor iedereen hetzelfde wat een migraineaanval uitlokt, maar het kan erg lonend zijn om uit te zoeken wat dit voor jou is. Door die uitlokkers zo veel mogelijk te vermijden, kan het aantal doorgemaakte aanvallen namelijk aanzienlijk verminderen.
Voeding en migraine
Wat voeding betreft is het een beetje een kip-en-ei verhaal in relatie tot migraine. Lang werd gedacht dat bijvoorbeeld chocolade of kaas een aanval kunnen veroorzaken, maar evengoed kan het een eerste symptoom van een aanval zijn als je ineens bovenmatige trek hebt in deze voedingsmiddelen.
Medicatie tegen migraine
In veel gevallen wordt migraine bestreden met medicijnen. Vaak scheelt dit, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. De medicamenteuze behandeling kan op twee manieren aangrijpen:
- Aanvalsbehandeling Deze behandeling is het meest geschikt voor patiënten die minder dan twee keer per maand last hebben van aanvallen of voor mensen bij wie de effecten van een aanval relatief kort aanhouden. Met deze medicijnen kan de patiënt de aanval direct bestrijden. Deze medicatie kan het beste worden ingenomen in de eerste fase van migraine. De meestgebruikte aanvalsmedicatie zijn de zogenaamde “triptanen”.
- Preventieve behandeling (profylaxe) Patiënten die vaker last hebben van aanvallen of die last hebben van langdurige of slecht behandelbare aanvallen krijgen soms een preventieve behandeling. Deze groep slikt dagelijks medicijnen om de aanvallen op voorhand al te voorkomen of beperken. Reden dat deze behandelvorm bij voorkeur niet wordt gekozen, is dat het langdurig slikken van de betreffende medicatie ook weer hoofdpijn kan veroorzaken.