Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Thoracic outlet syndroom

Last van thoracic outlet syndroom?

Het woord ‘syndroom’ in thoracic outlet syndroom (TOS) verraadt dat het hier gaat om een verzamelnaam. In dit geval betreft het verschillende aandoeningen, waarbij een bloedvat- en/of zenuwbundel in de schouder bekneld zit. Dit geeft problemen in het gebied waar deze naartoe lopen. Meestal betreft dit de arm of de hand.

Bloedvaten en zenuwbundels lopen vanuit de nek naar de arm. Ze komen onderweg drie kruispunten tegen waar een beknelling kan ontstaan.

 • Scalenuspoort; deze is opgebouwd uit drie spieren aan de zijkant van je nek die aangehecht zitten op je eerste en tweede rib.
 • Costo-claviculaire poort; dit is de ruimte die zit tussen je eerste of tweede rib (costo) en je sleutelbeen (clavicula).
 • Pectorale poort; dit is de ruimte tussen de borstkas en de grote en kleine borstspier in de okselholte.

Verschijnselen en oorzaken van een thoracic outlet syndroom

De oorzaak van TOS kan met verschillende factoren te maken hebben. Enkele factoren zijn: genetische lichaamsbouw, waarbij sommige mensen van nature vernauwde ruimten hebben, het veelvuldig uitvoeren van werkzaamheden bovenhands of juist met afhangende schouders of een verminderde bewegelijkheid van de schoudergordel. Ook kan door een ongeval bijvoorbeeld het sleutelbeen gebroken zijn geweest, waardoor extra botgroei rond de breuklijn zorgt voor de verminderde ruimte.

Thoracic outlet syndroom Venray | Fysiotherapie Wieenhof

Symptomen thoracic outlet syndroom

Omdat TOS een verzamelnaam is, is er dus ook een veelheid aan symptomen. Afhankelijk van de structuur die bekneld zit, zijn de verschijnselen uiteenlopend.

Slagader:

 • Bleekheid en/of blauwverkleuring van de huid van de handen.
 • Koude handen.
 • Verlammende pijn tijdens bovenhandse activiteiten (bijvoorbeeld: ramen wassen).
 • Zwakkere hartslag voelbaar in de pols.

Ader:

 • Gezwollen handen en blauwkleuring.
 • Aderen op de handrug zijn beter zichtbaar dan aan de andere hand.
 • Vermoeidheid en pijn in de arm of hand.
 • Klachtenverergering bij het dragen van zware tassen.

Zenuw:

 • Tintelingen, doof gevoel en prikkelingen in de arm en hand tijdens en na werkzaamheden

 

Wat kan je eraan doen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke bewegingen en activiteiten de klachten provoceren. Pas bijvoorbeeld activiteiten aan, zodat de klachten niet of nauwelijks verergeren. Rust helpt tegen de pijnklachten (symptomen), maar is geen echte oplossing van het probleem. Als rust je enige actie is, zullen de klachten gegarandeerd terug kunnen komen wanneer je activiteiten weer hervat. Beweging is een veel betere remedie, mits met mate. Het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren.

Fysiotherapie bij thoracic-outlet syndroom

Omdat TOS een syndroom is, bestaat er geen algemene standaard voor diagnostiek. De fysiotherapeut kan op basis van de omschreven klachten, in combinatie met de resultaten van enkele fysiotherapeutische tests tot de conclusie komen dat er sprake is van deze aandoening. De behandeling haakt in op hetgeen dat uit het onderzoek naar voren komt. Dit kan per persoon verschillen, maar vrijwel altijd zal je oefeningen krijgen om gewricht- en spierfuncties te verbeteren of te onderhouden. Aanvullend worden vaak nog deze technieken toegepast:

 

Heb je al een tijdje last van TOS? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. In overleg bekijken we of er een behandeling nodig is en welke vorm het best bij jou past.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur