Waarom we billenschuiven niet willen

Kinderen maken in hun eerste jaar ontzettend veel ontwikkelingen door. Bij de geboorte zijn ze 100% hulpbehoevend om soms een jaar later al te lopen. De weg hiernaartoe bestaat uit verschillende fasen van symmetrie en asymmetrie.

Als we het in de motorische ontwikkeling over symmetrie hebben, dan bedoelen we dat links hetzelfde doet als rechts. Bij asymmetrie gaat het over het tegenovergestelde.

Geen voorkeurshouding

Bij pasgeboren kinderen letten we erop dat ze geen voorkeurshouding hebben, het is de bedoeling dat ze zich zo symmetrisch mogelijk ontwikkelen. Links hoeft niet hetzelfde te bewegen als rechts, maar wel evenveel.

Van symmetrisch naar asymmetrisch

Wanneer kinderen wat ouder worden, is het de bedoeling dat ze gaan rollen en kruipen. Om dit te kunnen is juist asymmetrie nodig; de linker lichaamshelft moet iets anders doen dan de rechter. Dat is een flinke uitdaging voor het brein want het betekent dat de beide hersenhelften moeten gaan samenwerken. Het linkerdeel van de hersenen stuurt het rechterdeel van het lichaam aan en omgekeerd. Om de coördinatie onder controle te hebben, moeten de beide hersenhelften goed met elkaar in verbinding staan en daarvoor is oefening nodig.

Billenschuivers

Wanneer je kind niet gaat kruipen maar billenschuiven, is dat reden tot aandacht. Het is namelijk een teken dat de asymmetrie niet goed ontwikkeld is. Billenschuivers doen met beide benen hetzelfde om vooruit te komen, op die manier wordt de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft niet getraind en dit leidt later tot problemen bij het lopen. Gemiddeld lopen Nederlandse kinderen tussen de elf en achttien maanden, maar billenschuivers pas rond de drieëntwintig maanden. Om de kans dat kinderen gaan billenschuiven zo klein mogelijk te maken kunnen ze het beste niet te vroeg rechtop gezet worden. Het is beter om hen het zitten zichzelf eigen te laten maken.

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur