5 feiten over hoofdpijn

5 feiten over hoofdpijn

Hoofdpijn; veel mensen hebben er last van. Ruim een derde van de Nederlanders herkent dit. Er bestaan verschillende vormen, elk met hun eigen triggers. Sommige hoofdpijnklachten zijn goed behandelbaar, andere niet. Vast staat dat hoofdpijn een chemische reactie in de hersenen is, maar wat die veroorzaakt is vaak gissen. We geven je 5 feiten over hoofdpijn.

 1. Je kunt meer hoofdpijn krijgen door het nemen van pijnstillers
  Als je hoofdpijn hebt, neem je een pijnstiller en je klachten verdwijnen. Althans, dat hoop je. Het is verleidelijk om iets in te nemen wanneer je pijn hebt, maar het probleem is dat er ook een vorm van hoofdpijn bestaat die hier juist door deze medicatie veroorzaakt wordt. Veelvuldig gebruik van middelen als paracetamol of diclofenac -dat wil zeggen meer dan 15 dagen per maand- is een slecht idee. (Voor triptanen geldt dit zelfs al bij een gebruik vanaf 10 dagen per maand.) Het nemen van pijnstillers is slechts symptoombestrijding, de klachten zullen dus weer terugkomen. Het is beter om de oorzaak van de pijn te vinden en deze indien mogelijk bij de wortels aan te pakken.
 2. Vrouwen hebben meer hoofdpijn dan mannen
  Vrouwen in de vruchtbare leeftijd ervaren drie keer vaker hoofdpijnklachten dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Het laat zich niet moeilijk raden dat ze vaker in de prijzen vallen vanwege de hormonale schommelingen die samenhangen met hun menstruatiecyclus.
 3. Hoofdpijn kan een reactie zijn op je voeding
  Wat je eet en drinkt heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je veel zogenaamde snelle suikers tot je neemt, dan veroorzaakt dit grote schommelingen. Hoofdpijn kan een uiting zijn van dit verstoorde evenwicht. Snelle suikers zitten veel in bewerkte voeding zoals pizza, wit brood, frisdrank of snoepjes. Behalve suikers kunnen ook andere stoffen die in een welvaarts-voedingspatroon passen hoofdpijn veroorzaken. Denk maar eens aan cafeïne of aan smaak- en geurstoffen. Om erachter te komen of voeding jouw hoofdpijn veroorzaakt, kan het slim zijn om een voedingsdagboek bij te houden. Als je dit zelf lastig vindt, kan een diëtist je op weg helpen.
 4. slaapgebrek veroorzaakt hoofdpijn
  Door een tekort aan slaap, komt je lichaam onvoldoende tot rust. De hoofdpijn die je hierdoor ontwikkelt is in de meeste gevallen spierspanningshoofdpijn.
 5. Van alcohol krijg je hoofdpijn.
  Er zijn verschillende redenen waarom alcohol hoofdpijn kan veroorzaken. In de eerste plaats heeft het een vochtafdrijvend effect. Wanneer je (veel) alcohol drinkt raak je uitgedroogd. De vloeistofdruk in de hersenen neemt af en dat ervaar je als hoofdpijn. Alcohol is een gifstof, je lichaam zal die afbreken in de lever, daarbij komen stoffen vrij die ook hoofdpijnklachten kunnen geven. Veel mensen drinken om wat ‘losser’ te worden. Wat door alcohol ook losser wordt zijn je bloedvaten, die zetten namelijk uit. Soms geeft de tijdelijke verwijding van de bloedvaten in de schedel hoofdpijn, maar meestal wordt juist het krimpen hiervan gevoeld, wanneer de alcohol uit het bloed verdwijnt. Wie veel drinkt, verhoogt de kans op chronische hoofdpijn. Daarnaast is van clusterhoofdpijn en migraine bekend dat die aangewakkerd kunnen worden door de consumptie van alcohol.

 

Tot slot
Als je vaak hoofdpijn hebt, is het de moeite waard om je cyclus, rust en voedingspatroon eens onder de loep te nemen. De kans dat je hier een verklaring vindt is aanzienlijk, maar je klachten kunnen evengoed op een ander vlak liggen. Denk bijvoorbeeld eens aan een blokkade in de nek, rug of kaak. Een fysiotherapeut kan je in dat geval met adviezen, oefentherapie of manuele- en bindweefseltechnieken helpen met het aanpakken van je klachten.

Denk je dat jouw hoofdpijnklachten veroorzaakt worden door een ‘mechanisch probleem’? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag op weg naar de oplossing.

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur