Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vaatlijden

Heb je vaatlijden?

Vaatlijden kent verschillende benamingen. Atherosclerose is de medische term en in de volksmond kom je het vaak tegen als aderverkalking. We hebben het over het proces van geleidelijke vernauwing van de slagaders, een serieus probleem.

Naarmate je ouder wordt, ontwikkelt zich eigenlijk bij iedereen wel enige vorm van aderverkalking. In het begin geeft dit meestal geen klachten omdat de vernauwing nog geen belemmering geeft voor de bloedstroom door de slagader. Wanneer aderverkalking te lang voortduurt, kan er een grote vernauwing of blokkade van het bloedvat ontstaan. Veel hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, zijn een gevolg van aderverkalking.

Oorzaak vaatlijden

De meest voorkomende oorzaak voor aderverkalking is een verhoogde LDL-cholesterolwaarde. Hierdoor ontstaan vetafzettingen tegen de aderwand waardoor het bloed niet goed meer kan passeren. Er kunnen hierdoor bloedstolsels ontstaan.

Klachten

De klachten die horen bij aderverkalking zijn uiteenlopend maar gaan bijna altijd gepaard met pijn. Er zijn verschillende aandoeningen die ermee samenhangen, ieder met hun eigen uitingsvorm:

  • Chronisch Veneuze Insufficiëntie (CVI)
  • Hypostatisch Eczeem
  • Trombose
  • Aderontsteking
  • Wondroos
  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem
  • Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Wat kan de fysiotherapeut betekenen en wat moet je zelf doen?

Een fysiotherapeut kan niet alle klachten die samenhangen met aderverkalking oplossen maar wel aan verbetering werken. Fysiotherapie richt zich erop om de fitheid, spierkracht en loopafstand te vergroten zodat er minder klachten ervaren worden in het dagelijks leven. Je zult minder snel pijn krijgen in de benen, minder snel vermoeid zijn en je algeheel fitter worden. Probeer thuis gedoseerd te bewegen maar zorg ook voor voldoende rust na het bewegen. Behandelingen die vaak toegepast worden bij aderverkalkingsklachten zijn:

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur