Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Stijve nek

Stijve nek

De meeste mensen hebben er wel eens mee te maken gehad; een stijve nek.
Een verkeerde houding, kou of stress kunnen stijve nekspieren tot gevolg hebben.

De aard en ernst van de klachten kan uiteenlopend zijn van een stram gevoel in het nek-schouder gebied tot hoofdpijn en uitstraling naar de armen. Meestal worden de klachten erger in de loop van de dag en met name wanneer je het druk hebt. Dit kan fysieke drukte zijn, maar ook mentale. Sommige mensen worden ‘s nachts zelfs uit hun slaap gehouden door de klachten.

Oorzaak en ontstaan van verhoogde spierspanning

Myogene (spier) klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Wanneer je bijvoorbeeld veel aan het werk bent geweest boven je macht kan je klachten krijgen. Dit is een acute overbelasting. Je lichaam is van nature ijverig en zet alle zeilen bij om de inspanning die je normaal niet vraagt mogelijk te maken. Ook kan het zo zijn dat klachten over een langere periode ontstaan. Denk hierbij aan een kantoorbaan, waarbij je de hele werkdag in eenzelfde houding zit. De spieren van zowel je rug als je nek houden een rechte houding niet lang vol en automatisch zak je wat weg in je rug, waardoor de schouders en de nek naar voren komen. Door deze houding komen bepaalde spieren in je nek en schoudergebied meer onder spanning en op rek te staan. Op de lange duur zullen ze door deze overbelasting verstijven.

Symptomen

  • Stram/gespannen gevoel in het nek-schouder gebied, welke soms doortrekt naar de schouder of arm.
  • Hoofdpijn uitstralend vanuit de nek.
  • Soms met bewegingen het gevoel dat de spieren ‘te kort’ zijn.
  • Vermoeid gevoel.
  • ‘Schietend’ gevoel in de nek

Wat kan je zelf doen?

Belangrijk is na te gaan waardoor de klachten zijn ontstaan. Is dat een acuut moment geweest of zijn ze geleidelijk ontstaan? Wat ging hieraan vooraf? Was er sprake van te zware belasting, neem dan wat gas terug. Heb je meer gezeten dan normaal of heb je thuis of op het werk een andere werkplek, zorg dan voor meer (gevarieerde) beweging tussendoor. Ook is het goed om bij jezelf na te gaan of je ’s nachts wel genoeg slaapt en of je stress of druk ervaart. Door die druk weg te nemen, zullen de klachten waarschijnlijk ook afnemen.

Fysiotherapie

Wanneer klachten ondanks de aanpassingen die je zelf doet blijven bestaan, kan je de fysiotherapeut consulteren. Hij of zij kan je helpen om bovenstaande factoren inzichtelijk te maken en er conclusies aan te verbinden. Daarnaast zal onderzocht worden of er bewegingsbeperkingen bestaan in het nek-/schoudergebied. Je wordt dan geholpen bij het opheffen van deze beperkingen, waardoor je je beter kunt bewegen. Met oefeningen en adviezen voor thuis ga je aan de slag om je lichaam sterker te maken om deze klachten in het vervolg te voorkomen.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij myogene klachten zijn:

 

Heb je al een tijdje last van stijve nek? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. In overleg bekijken we of er een behandeling nodig is en welke vorm het best bij jou past.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur