Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nekartrose

Last van nekartrose?

Je hebt artrose

Nek artrose, officieel cervicale artrose genoemd, is een afname van de kwaliteit van het bot en kraakbeen van de nekwervels (slijtage).

De nek

De nek is het bovenste gedeelte van de wervelkolom en bestaat uit zeven wervels met daartussen een tussenwervelschijf. Die schijven zijn van een zachter materiaal en zorgen voor meer bewegelijkheid en schokdemping tussen de botjes. Door uitsparingen in de wervels heen loopt het ruggenmerg. Dit is een bundel zenuwbanen, waaruit links en rechts zenuwen ontspringen tussen iedere nekwervel. Deze zenuwen lopen door tot in de armen en handen en sturen hier de spieren en gevoelsreceptoren (gevoelszenuwen) aan.

Oorzaken en symptomen

Door veroudering kan het kraakbeen tussen de wervels gaan slijten. Hierdoor ontstaan kleine oneffenheden aan het bot, dit noemen we osteofyt-vorming. In eerste instantie hoeven deze osteofyten geen klachten te geven. Een groot deel van de mensen boven de 40 jaar heeft al slijtage van de nekwervels, zonder hier weet van te hebben. Met het klimmen der jaren neemt deze slijtage in gradatie toe maar desondanks ervaart een groot deel hiervan niet tot nauwelijks pijn- of andere klachten.

Bij het deel van de bevolking dat wel klachten ervaart, uiten deze zich als volgt:

 • Stijfheid van de nek, waardoor beweging moeilijker wordt.
 • Pijn in de nek, met name na een periode van rust en verergerd door beweging.

In het geval van artrose rondom het kanaal waar het ruggenmerg doorheen loopt kunnen zich nog andere klachten voordoen:

 • Verdoofd gevoel, krachtsverlies of tintelingen in de nek, bovenrug, schouder, armen of handen.
 • Problemen met de coördinatie.
 • Abnormale reflexen van spieren.
 • Zwaar fysiek werk.
 • Schietende pijn in één of beide armen.

Risico factoren zijn:

 • Leeftijd boven de 40 jaar.
 • Erfelijke belasting.
 • Zwaar fysiek werk.
 • Blessure/trauma in de voorgeschiedenis.

Diagnose nekartrose

De diagnose artrose kan gesteld worden op basis van een röntenfoto, CT-scan, botscan of MRI. De mate van artrose staat niet automatisch gelijk aan de ernst van de ervaren klachten. Zo kan iemand met graad 2 (milde artrose) veel pijn en stijfheid voelen en iemand met graad 4 (ernstige artrose) geen tot weinig klachten ervaren.

Klachten voorkomen of verminderen

Het is het minst belastend voor de nek om recht vooruit te kijken, houd hier dus rekening mee tijdens werkzaamheden of bijvoorbeeld televisie kijken. Als je al klachten hebt, kan het helpen om even te gaan liggen met iets warms tegen je nek. Hierdoor krijgen je spieren wat rust.

Sport en beweging zijn essentieel voor het behoud van de mobiliteit van de gewrichten en de functie van de spieren. Zorg dus dat je regelmatig matig intensief beweegt.

Fysiotherapie artrose

Een fysiotherapeut kan je niet van je artrose af helpen, maar mogelijk wel van de klachten die je erdoor ervaart. Kraakbeen dat kapot is wordt niet meer heel, maar het kan wel beter gevoed worden door de juiste beweging. Daarbij kan de fysio je helpen en ook bij het maken van een slimme dagindeling. Daarnaast kan hij of zij pijndempende technieken toepassen.

Behandelingen die vaak worden gebruikt bij cervicale artrose zijn:

 

Heb je al een tijdje last van nekartrose? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. In overleg bekijken we of er een behandeling nodig is en welke vorm het best bij jou past.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur