Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ademhalingsproblemen

Last van ademhalingsproblemen?

Ademen; we doen het vanaf het moment dat we het levenslicht zien en stoppen er pas mee wanneer we onze ogen voorgoed sluiten. Het is letterlijk van levensbelang, het zorgt ervoor dat het lichaam wordt voorzien van zuurstof en ligt dus aan de basis van alles. In- en uitademen doe je meestal onbewust, maar het is een complex proces.

Wanneer alles in het lichaam in balans is, ademt een volwassene zo’n acht keer per minuut. Helaas is die balans voor sommigen ver te zoeken. Diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat de ademhaling verstoord raakt, we spreken dan van een disfunctioneel adempatroon. Wist je dat een fysiotherapeut je kan helpen wanneer je hier last van hebt?

Het ademhalingsstelsel is het orgaansysteem dat gemaakt is voor de gasuitwisseling. Ademhaling wordt gestuurd door de hersenstam. Bij inademing en actieve uitademing worden de ademhalingsspieren gebruikt. Hiertoe behoren de buikspieren, middenrifspieren, de binnenste en buitenste tussenribspieren en de boven het sleutelbeen gelegen (supraclaviculaire) spieren. Bij het inademen zorgen deze spieren ervoor dat het volume van de borstholte toeneemt zodat de longen zich kunnen uitzetten. Bij inademing is de druk in de borstholte lager dan die van de omgevingslucht, dit maakt dat zuurstofrijke lucht de longen in stroomt. Bij het uitademen ontspannen de ademhalingsspieren zich waardoor het volume van de borst- en buikholte weer kleiner wordt. De druk in de longen neemt toe, waardoor koolzuurgasrijke lucht naar buiten wordt geduwd.

Oorzaak ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen komen in allerlei hoedanigheden voor en hebben diverse oorzaken. Enkele veelvoorkomende zijn:

  • Stress
  • COPD
  • Spierziekte
  • Operatie

 

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Fysiotherapeuten behandelen klachten aan het houdings-/bewegingsapparaat. Wanneer je je handen op je buik en borst legt, voel je dat beweging een belangrijk aspect van de ademhaling is. Dit is waarom het tot het domein van de fysiotherapeut behoort. Het probleem is niet altijd weg te nemen, zeker niet in het geval van een ziekte, maar de problemen die je ondervindt bij het ademhalen zijn wel te verminderen door gericht te oefenen en conditie op te bouwen. Al met al kan er een heleboel mis zijn met je ademhaling, maar er valt ook een heleboel te voorkomen of te herwinnen. Een fysiotherapeut kan je hier op diverse manieren voor zorgen dat je weer lucht krijgt!

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

 

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur