Mulligan concept

 

Het ontstaan van het Mulligan Concept in de jaren ’90 lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysio- en manuele therapie. Sommigen  predikten vooral passieve technieken. Anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.

 

Wat is het Mulligan Concept?

Mulligan heeft op een systematische wijze deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten als de wervelkolom een nieuw onderzoeks- en behandelsysteem ontwikkeld. Zijn MWM’s (Mobilisatie’s With Movement)(perifeer) en (S)NAG’s (Sustained) Natural Apophyseal Glides)(wervelkolom) zijn een combinatie van een passieve correctie en een actieve beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen.
 
De technieken kunnen, indien geïndiceerd, 100% pijnvrij worden toegepast en de patiënt heeft tijdens het uitvoeren van de technieken een duidelijk actieve rol.

 

Voor welke klachten is het Mulligan Concept geschikt?

Met de technieken van Mulligan kan zeer functioneel worden behandeld. Bijna alle mechanisch getinte klachten kunnen vanuit de “probleembeweging” direct worden aangepakt. Er wordt vanuit gegaan, dat de gewrichten een positionele fout hebben aangenomen. De oorzaken hiervan kunnen zijn door een trauma of (verkeerde) belasting. Door het te behandelen gewricht passief in zijn juiste, oorspronkelijke positie te zetten en daarna zonder pijn de beweging te herhalen kan onmiddellijk het effect van de techniek worden beoordeeld.

Voor meer informatie kijk op: www.mulliganconcept.nl