Wat is medical taping?

 

Medical Taping is een methode uit Japan waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen namelijk mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

Medical taping, ook wel bekend als kinesiotaping, is de opvolger van het tapen met conventionele sporttape. Medical Taping maakt gebruik van elastische tape die anti-allergisch is. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid, is waterresistent en kan makkelijk 5-6 dagen blijven zitten. Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloed de receptoren van de huid. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. De taping stelt het lichaam in staat op een geheel natuurlijke wijze te bewegen. En tijdens het werk of het sporten werkt de tape voortdurend aan het herstel.

 

Voor welke klachten is Medical taping geschikt?

De tape wordt op een dusdanige manier geplakt zodat er een effect ontstaat op het houdings- en bewegingsapparaat. Er valt onderscheid te maken tussen de spiertechniek, ligamenttechniek en aanvullende specifieke technieken. Zo kan met het tapen de spierspanning in een spier verminderd worden, zodat de spier weer soepel wordt en minder pijn geeft. Ook de stabiliteit van een gewricht kan bevorderd worden door het gewricht op een bepaalde manier te tapen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij mensen die gescheurde enkelbanden of een instabiele knie hebben. De tape heeft tevens een zeer positief effect bij kneuzingen en bloeduitstortingen. Deze herstellen ongeveer 2 tot 3 keer sneller door de toegenomen bloeddoorstroming en lymfeafvoer. Ook bij littekens die niet soepel zijn kan de tape worden toegepast om deze losser te maken. Ook door bepaalde huidgebieden te behandelen, kan er via het zenuwstelsel invloed worden uitgeoefend op elders gelegen structuren zoals organen.

Medical Taping is dus geschikt voor de behandeling van zeer uiteenlopende klachten oa.: 

  • Slappe spieren op spanning brengen
  • Gespannen spieren rust geven  
  • Spieren beschermen tegen overbelasting
  • Gewrichten beschermen 
  • Pijn dempen
  • Ontstekingen reduceren 
  • Lichaamshouding corrigeren
  • Lymfe-oedeem verminderen.

Voor de meeste toepassingen geldt dat de spieren een paar keer (paar weken) moet worden getaped voor een optimaal en blijvend resultaat.