Home » Rob Velthuizen » Interview Rob Velthuizen
Kinderfysiotherapeut is hij in hart en nieren, maar daarnaast behandelt Rob Velthuizen ook graag volwassenen. Met een indrukwekkende lijst aan opleidingen en zijn creatieve inslag vindt ie altijd wel een weg naar Rome die voor zijn cliënt begaanbaar is. Praktijkeigenaar is Rob ook, maar als hij moet kiezen dan noemt hij zich toch liever behandelaar want dát is wat hij het liefste doet. Hij noemt zichzelf een generalist met een heleboel specialisaties. “Als je veel in je keuken hebt, kun je ook veel koken”.
Als Rob over zijn werk praat, spat het enthousiasme ervan af, toch startte zijn carrière niet in een behandelkamer maar op de OK. “Ik ben begonnen als operatieassistent. Dat vond ik bijster interessant maar ik wilde niet alleen slapende patiënten zien. Ik besloot arts te worden of fysiotherapeut, daarom heb ik me voor beide opleidingen ingeschreven. Bij fysiotherapie werd ik ingeloot en daar ben ik tot op de dag van vandaag blij mee. Een voorliefde voor medische wetenschap heb ik nog steeds, ik wil altijd op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten”.
Het is al dertig jaar geleden dat Rob zijn praktijk startte en hij heeft er sindsdien elke dag van genoten. Hij houdt van laagdrempelige toegankelijkheid, wil dat cliënten -of dat nou kinderen of volwassenen zijn- zich gehoord en thuis voelen. “Ik wil geen fabrieksachtige sfeer, maar behandeling op maat. Met het team dat er nu is lukt dat, groter wil ik niet”.
Hoewel Rob alles aan zijn werk leuk vindt, houdt ie het állermeest van het coachen. Of het nu gaat om cliënten, ouders van cliënten of stagiaires, hij draagt zijn kennis met hart en ziel over. Kennis is sowieso iets dat Rob belangrijk vindt, het is niet voor niets dat hij zijn hele loopbaan lang de ene na de andere cursus of opleiding volgt. “Ik vind het belangrijk om veel te weten over anatomie en fysiologie, alleen dan kan je klachten goed plaatsen. Moeilijke problemen onderzoeken vind ik fantastisch, in deze praktijk doen we dit met elkaar. Alle behandelaren kijken verder dan hun neus lang is, we vullen elkaar heel goed aan”.
Om zijn coachings-vaardigheden kracht bij te zetten, volgde Rob de opleiding tot Gecombineerd Leefstijl Interventie Coach. “Dit is allesomvattend, het gaat over slaap, voeding, motoriek en geestelijke beslommeringen”. Ter verdieping hierop deed hij vorig jaar een cursus orthomoleculaire voeding. “Het zijn niet alleen opleidingen hoor, die ik doe om het lichaam te begrijpen. Ik heb ook honderdduizend sporten gedaan, ik wil wéten wat er gebeurt zodat ik dit kan meenemen in mijn behandeling”.
Het is natuurlijk niet alleen coaching wat de klok slaat, Rob geeft ook oefentherapie en hands-on behandelingen. In die laatste categorie heeft hij een voorliefde voor dry-needling; de techniek waarbij een spier kortdurend wordt geprikkeld met een naald. “Er zijn best wel eens mensen die zo’n naald vreselijk eng vinden, maar het is goed om te weten dat de behandeling niet pijnlijk mag zijn. Wat je hoort te voelen is een dof of zeurend gevoel. Meestal lukt het me om angstige mensen gerust te stellen.”
Dry-needling is als behandeling alleen geschikt voor volwassenen vindt Rob. “Ik heb één keer een jongen van vijftien met deze techniek behandeld, dat was na uitgebreid overleg en bij hoge uitzondering”.
Oefentherapie is een steeds belangrijker onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Verwacht van Rob geen gekunstelde oefeningen, daar ziet hij weinig heil in. “Ik ben geen man van de fitness, ik heb liever dat mensen training integreren in hun dagelijkse activiteiten. Dit functionele oefenen maakt therapietrouw. Je moet oefenmomenten binnen de eigen omgeving zien te zoeken, alleen dan wordt het gedragen. Ver-van-mijn-bed-oefeningen houdt niemand vol”.
Dat Rob zowel kinderen als volwassenen behandelt is een constructie die meer uitzondering is dan regel. “De meeste kinderfysiotherapeuten zien enkel kinderen, ik ben heel blij dat ik dat anders doe. De kennis en creativiteit die ik gebruik bij de kinderen, kan ik ook inzetten voor volwassenen. Bij kinderen -met name baby’s- moet je heel goed kunnen observeren, dat neem ik mee in al mijn behandelingen. Daarnaast weet ik veel over de ontwikkeling van het lichaam, soms zet ik met volwassenen even een stapje terug in die ontwikkeling om de klacht waarmee ze komen aan te pakken”.
Je ziet het niet aan hem af, maar Rob draait al heel wat jaren mee in de fysiotherapie. De grootste verandering die hij heeft opgemerkt is dat alles tegenwoordig meetbaar gemaakt moet worden. Dat heeft volgens hem voordelen, maar ook nadelen. “Door al die theoretische kaders zie je soms door de bomen het bos niet meer, laat staan je cliënt. Wat mij betreft is literatuur om te bekijken wat gangbaar is, maar niet leidend. Wat ook veranderd is, is de administratieve werklast, die is immens”.
Rob besteedt ongeveer tien van de zestig uur die hij per week werkt aan de administratie, dat doet ie in eigen (niet declarabele) tijd want tijdens de behandeling wil hij oog hebben voor zijn cliënt.
Ondanks de veranderingen, vindt Rob zijn werk nog steeds het mooiste dat er is. “Elke dag ga ik met plezier naar de praktijk, ik ben hier meestal de eerste die komt en de laatste die gaat”. Hoewel hij de leeftijd heeft om te denken aan een punt achter z’n carrière, is ie nog lang niet zo ver.
Inmiddels is het plan voor praktijkovername concreet, maar aan stoppen denkt Rob nog lang niet. In David Jansen heeft hij de persoon gevonden die zijn gedachtengoed kan voortzetten en eventueel uitbouwen. De overname staat gepland voor 2022, Rob zelf zal nog zeker ¾ van dat jaar werkzaam blijven in de praktijk. Dat doet ie om collega Babs te kunnen begeleiden in de afrondende fase van haar opleiding tot kinderfysiotherapeut. Een bestaan achter de geraniums is aan Rob niet besteed, dus helemaal van het speelveld verdwijnt hij ook na zijn pensionering niet. Hij zal blijven bijspringen wanneer nodig.
“De praktijk is toch een beetje mijn kindje. Dat ga ik niet zomaar weg doen, ik wil zorgen voor een warme overdracht. Al jaren realiseer ik me dat ik moet gaan afbouwen, maar dat valt niet mee want mensen vragen naar me en ik vind alles leuk. Dat ik straks het ‘gedoe’ van de praktijk niet meer heb, maakt dat ik me kan bezighouden met wat ik het liefste doe; het behandelen en het overdragen van kennis. Ik vind het gewoon heerlijk om mensen te helpen, daar ben je toch fysiotherapeut voor”.
Ben jij getriggerd door Robs enthousiasme voor het vak en denk je dat hij de aangewezen persoon is om jou of je kind te behandelen? Maak dan een afspraak door te bellen of langs te komen aan de balie.
Maandag | 8.00 – 17.30 uur |
Dinsdag | 8.00 – 19.00 uur |
Woensdag | 8.00 – 17.30 uur |
Donderdag | 8.00 – 17.30 uur |
Vrijdag | 8.00 – 17.00 uur |