Balans tussen aanspanning en ontspanning
Je bekkenbodem bestaat uit bindweefsel spieren en hangt als een soort zakje in het bekken, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zie het als een afsluiting voor de organen die erboven liggen. Behalve deze steunfunctie heeft de bekkenbodem nog een aantal andere belangrijke taken. Zo controleert ie de sluitspieren en is er een belangrijke rol bij geslachtsgemeenschap. Om het even simpel te zeggen: je bekkenbodem heeft dus te maken met plas, poep en seks.
Wanneer er iets niet in orde is met de bekkenbodem, dan heeft dat grote gevolgen. Denk maar eens aan problemen met continentie, last bij het vrijen, verzakkingen of prostaatklachten. Hoewel de bekkenbodem geen veelbesproken onderwerp is op feestjes, komen problemen hiermee veel voor. Ontzettend veel zelfs, ongeveer een miljoen Nederlanders hebben ermee te maken. Meerdere mensen in je omgeving dus.
Ontspannen vs. gespannen
De bekkenbodemspieren kunnen te slap zijn maar ook te gespannen. Omdat van een te slappe bekkenbodem bekend is dat deze tot urineverlies leidt, verwacht je van de te gespannen variant het tegenovergestelde. Toch klopt die aanname niet, want een te hoge spanning verergert het urineverlies juist.
Steak tegenover rosbief
Het trainen van de bekkenbodem is belangrijk en nodig, mits je weet wat je doet. Als je ermee omgaat als met een willekeurige andere spiergroep die je in de sportschool traint, dan kom je bedrogen uit. Voor je beeldvorming: je bilspieren staan tot je bekkenbodemspieren als twee stevige steaks tot twee plakjes rosbief. De één stevig en stoer, de ander kwetsbaar en verfijnd.
Bekkenbodemtherapeut
Omdat de problemen die je ervaart door een te slappe bekkenbodem behoorlijk kunnen lijken op die bij een te hoge spanning, is het geen goed idee om zomaar wat te gaan trainen. Heb je klachten, bezoek dan een bekkenbodemtherapeut. Laat je voorlichten en bereik je doel veilig en efficiënt. Succes valt of staat met balans.
Een bekkenfysiotherapeut is een algemeen fysiotherapeut die een driejarige masteropleiding heeft gevolgd om zich te specialiseren in klachten aan het bekken of de bekkenbodem, de lage rug en de buik. Door velen wordt gedacht dat bekkenfysiotherapie alleen voor (zwangere) vrouwen is, maar ook mannen kunnen goed geholpen worden bij problemen in de bekkenregio.