Bekkenfysiotherapie

 

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Veelal wordt gedacht dat bekkenfysiotherapie alleen voor (zwangere) vrouwen is, echter mannen kunnen ook goed geholpen worden bij problemen in de bekkenregio. Het bekken zijn de botten onderaan de buik tussen de heupen. In het bekkengebied liggen verschillende organen zoals de blaas, dunnen darm, laatste stukje van de dikke darm bij vrouwen de baarmoeder en bij mannen de prostaat.De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt en zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang. De bekkenbodem draag onder andere bij aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

 

Wanneer is bekkenfysiotherapie zinvol?

Klachten waar een bekkenfysiotherapeut zich met name op richt:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Zeer vaak plassen en/of ontlasten
  • Moeizaam kunnen plassen en/of ontlasten
  • Verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder en/of darmen
  • Pijn bij vrijen/gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • Pijn in de buik, rond de anus of geslachtsorganen
  • Klachten na een operatie in de buik en het bekkengebied
  • Bekkenpijn tijdens de zwangerschap of na de bevalling

Doel van bekkenfysiotherapie

Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken. Hiervoor zijn allerlei oefeningen mogelijk en welke oefeningen u leert, hangt af van de klachten die u heeft. U leert waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en daarnaast dus op een nieuwe manier te gebruiken. Het is belangrijk dat dit normale bewegingen voor u worden, zodat u ze onbewust gaat doen. De bekkenfysiotherapeut zal u hierbij adviseren en begeleiden zodat uw klachten verminderen of verdwijnen.

 

Specialisatie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie (masteropleiding) binnen de fysiotherapie. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft een 3-jarige masteropleiding gevolgd en is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik, bekken en bekkenbodemgebied en lage rug bij mannen en vrouwen. Indien nodig mogen zij voorbehouden handelingen uitvoeren zoals inwendig onderzoek en behandeling. Binnen onze praktijk is collega fysiotherapeut Kristel Nuijten, in de afrondende fase van haar master opleiding bekkenfysiotherapie aan de SOMT te Amersfoort. Door haar specialisme kan zij u helpen bij bovengenoemde klachten.

 

Vergoeding

Urine incontinentie wordt vergoed uit de basisverzekering indien de therapie plaatsvindt bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Hierbij wordt wel het eigen risico aangespannen. Bij sommige verzekeraars is een verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Voor verdere behandeling van de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing van huisarts of specialist nodig. De behandelingen worden mits u aanvullend verzekerd bent, vergoed door de zorgverzekeraar (controleer hiervoor uw polisvoorwaarden).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen of loop gerust bij ons binnen in Medisch Centrum Wieenhof.

U vindt adressen van geregistreerde bekkenfysiotherapeuten via de website www.defysiotherapeut.com

Linken:

Thuisarts: www.thuisarts.nl

Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie: https://nvfb.kngf.nl

Bekkenbodem online: https://bekkenbodemonline.nl/