Ervaar je problemen door een schouderluxatie?
Een schouderluxatie treedt op wanneer de kop van de bovenarm niet meer correct in de schouderkom zit, wat betekent dat deze is ‘uitgekomen’. Er zijn twee types schouderluxaties te onderscheiden: subluxatie, waarbij de kop van de bovenarm gedeeltelijk uit de kom is, en een totale luxatie, waarbij de kop volledig uit de kom is.
Verschijnselen en oorzaken van schouderluxatie
Schouderluxaties kunnen ontstaan door diverse factoren, meestal als gevolg van een trauma zoals een val op de arm of directe klap op de schouder. Zwakke schouderspieren, -banden, en -pezen kunnen ook bijdragen aan een verhoogde kans op luxatie, net als hypermobiliteit. In de meeste gevallen is medische interventie nodig om de schouder te herpositioneren, waarna fysiotherapie een cruciale rol speelt in het herstel.
Symptomen van schouderluxatie
Direct na luxatie:
- Intense, scherpe pijn
- Abnormale stand van de schouder
- Verdikking, voornamelijk aan de voorzijde van de schouder
- Zwelling rond de schouder
- Verminderd gevoel in de schouder of arm
- Krachtverlies in schouder en arm
- Mogelijke verkleuring van schouder en arm
Na het herpositioneren van de schouder:
- Aanhoudende, zeurende pijn
- Stijfheid in de schouder
- Gevoel van instabiliteit
- Zwelling rond het schoudergewricht Wat kun je zelf doen bij een schouderluxatie Het herstel van een schouderluxatie duurt doorgaans één tot drie maanden. Gedurende deze tijd is het belangrijk de schouder niet te overbelasten met sporten, zwaar tillen, of activiteiten boven het hoofd. In samenwerking met je fysiotherapeut werk je aan het geleidelijk verbeteren van mobiliteit, stabiliteit, en kracht in de schouder. Normale beweging en belasting zijn vaak na zes weken tot drie maanden weer mogelijk.
Fysiotherapie bij schouderluxatie
De fysiotherapeut start met een lichamelijk onderzoek tijdens de intake en ontwikkelt een behandelplan gericht op zowel de oorzaak als de gevolgen van de luxatie. De initiële focus ligt op pijnvermindering, gevolgd door het stapsgewijs versterken van mobiliteit, stabiliteit, en kracht van de schouder om toekomstige problemen te voorkomen.
Behandelingen kunnen onder andere zijn:
Onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in schouderluxatie Fysiotherapie Wieenhof zet zich in voor persoonlijke zorg van hoge kwaliteit, met effectieve behandelmethodes, goede samenwerking met verzekeraars, en een hoge patiënttevredenheid.
Afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl