Heb je last van schouderinstabiliteit?
Schouderinstabiliteit verwijst naar problemen met de stabiliteit van de schoudergordel, die bestaat uit meerdere gewrichten: het gewricht tussen je borstbeen en je sleutelbeen, tussen je sleutelbeen en je schouderblad, tussen je schouderblad en je borstkas, en het gewricht tussen je schouderblad en je bovenarm (het schoudergewricht). Dankzij deze samenwerking van gewrichten kan de schouder complexe en nauwkeurige bewegingen maken. Voor behoud van deze soepele beweging is de stabiliteit van het gewricht cruciaal, ondersteund door ligamenten, kapsels en spieren. Deze structuren werken nauw samen en dragen bij aan de stabiliteit van de schouder. Verschijnselen en oorzaken van schouderinstabiliteit Schouderinstabiliteit kan diverse oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn spierzwakte van de stabiliserende spieren rondom het schoudergewricht, met name de rotatorcuff spieren. Zwakte kan ontstaan door langdurige immobilisatie of pijn die leidt tot aangepast bewegingspatroon. Dit kan resulteren in overbelasting en verhoogde spanning in andere, vaak grotere, spieren van deze regio. Trauma, zoals een val waarbij de impact met een arm wordt opgevangen, kan ook instabiliteit veroorzaken door beschadiging van het kapsel en de ligamenten of een mogelijke spierscheuring.
Symptomen van schouderinstabiliteit
- Pijn
- Gevoel van instabiliteit
- Uitstraling rond de schouderkop of bovenarm
- Verstoorde nachtrust bij het liggen op de zij
- Moeite of pijn bij bovenhandse activiteiten of reiken
- ‘Knakkend’ gevoel in of rond de schouder Wat je zelf kunt doen bij schouderinstabiliteit Bij afwezigheid van trauma is het versterken van de stabiliserende schouderspieren belangrijk. Je kunt thuis starten met spierversterkende oefeningen en de belasting geleidelijk opvoeren over een periode van twee tot zes weken. Tapen tijdens werk of sport kan helpen de klachten te verminderen. Na een trauma is het essentieel te controleren op spierscheuringen, consulteer hiervoor je fysiotherapeut of huisarts.
Fysiotherapie bij schouderinstabiliteit
Tijdens een intake voert de fysiotherapeut eerst een lichamelijk onderzoek uit. Daarna wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld om de oorzaak van de instabiliteit aan te pakken. De behandeling is gericht op pijnvermindering. Na de acute fase ondersteunt de fysiotherapeut bij het geleidelijk opbouwen van de belasting om een goede spierbalans te waarborgen en terugkerende klachten te voorkomen.
Behandelmethoden kunnen onder meer zijn:
Onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in schouderinstabiliteit Fysiotherapie Wieenhof staat voor persoonlijke zorg van hoge kwaliteit, effectieve behandelingen, uitstekende zorgcontacten met alle verzekeraars, en hoge patiënttevredenheid.
Afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl