Frozen shoulder

Heb je last van een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, ook wel adhesieve capsulitis genoemd, betekent letterlijk een “bevroren schouder”. Deze aandoening begint met pijn in de schouder die steeds intenser wordt, veroorzaakt door het gewrichtskapsel tussen het schouderblad en de bovenarm. In het geval van een frozen shoulder raakt dit kapsel verkleeft en ontstoken. Er worden twee soorten frozen shoulder onderscheiden: een primaire, waarbij de klachten zonder duidelijke oorzaak optreden, en een secundaire, met een specifieke aanleiding. Ongeveer 2-5% van de bevolking ervaart deze aandoening, met bepaalde risicofactoren zoals eerdere schouderletsels of diabetes die de kans hierop vergroten.
Frozen-shoulder-venray fysiotherapie wieenhof

Kenmerken en oorzaken van een frozen shoulder

De precieze oorzaak van een frozen shoulder is niet bekend, maar bepaalde factoren kunnen het risico verhogen, zoals:
  • Langdurige immobilisatie van de schouder
  • Een ongeluk of operatie aan de schouder
  • Langdurige belasting
  • Aandoeningen zoals diabetes, schildklierproblemen, een beroerte, cardiovasculaire en longziekten, de ziekte van Parkinson. De klachten ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar, beginnen geleidelijk en doorlopen drie fases, met een totale duur van 18 tot 63 maanden.
    • Fase 1: De bevriezings- en verstijvingsfase, duurt 2 tot gemiddeld negen maanden. De pijn is prominent en kan zeer hevig zijn, met toenemende stijfheid en uitstraling naar de arm. Bewegingen zoals aankleden of autorijden worden pijnlijk.
    • Fase 2: De bevroren fase, met een duur van vier tot negen maanden, waarin de pijn langzaam afneemt maar de stijfheid blijft.
    • Fase 3: De ontdooiende fase, duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden, waarin de pijn volledig verdwijnt en de mobiliteit geleidelijk terugkeert.

Symptomen bij een frozen shoulder

Het schoudergewricht is van nature uiterst flexibel, mede door het omringende kapsel dat stabiliteit en smering biedt. Een frozen shoulder ontstaat wanneer dit kapsel verstijft, wat leidt tot pijn en stijfheid, vaak beginnend met nachtelijke pijn en gevolgd door bewegingsbeperkingen.

Wat kan je zelf doen bij een frozen shoulder

Wat je zelf kunt doen bij een frozen shoulder is beperkt, maar adequaat omgaan met pijn en voorzichtig bewegen kan helpen extra klachten te voorkomen. Pijnmedicatie en het vinden van comfortabele slaapposities zijn belangrijk, evenals het handhaven van een goede houding.

In de eerste fase wordt te intensief bewegen afgeraden; rustige activiteiten zoals wandelen zijn beter. Naarmate de pijn en stijfheid afnemen, kunnen activiteiten geleidelijk worden opgevoerd. Fysiotherapie bij een frozen shoulder Hoewel een frozen shoulder vaak vanzelf overgaat, kan dit wel tot drie jaar duren. Deskundige begeleiding door een fysiotherapeut is essentieel om dit proces soepel te laten verlopen. De fysiotherapeut past de behandeling aan de fase van herstel aan, met technieken om pijn te verminderen en mobiliteit te verbeteren.

IASTM Fysiotherapie wieenhof Venray

Mogelijke fysiotherapeutische behandelingen omvatten

Bij Fysiotherapie Wieenhof staat persoonlijke zorg van hoge kwaliteit voorop, met effectieve behandelmethodes en een hoge patiënttevredenheid. Heb je al een tijdje last van een frozen shoulder? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. In overleg bekijken we of er een behandeling nodig is en welke vorm het best bij jou past.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur