Instabiliteit onderrug

Last van een instabiliteit onderrug?

De wervelkolom wordt gevormd door wervels die op elkaar zijn gestapeld waarbij verder naar onderen de wervels steeds groter worden. Met name de onderrug dient stabiel en sterk te zijn aangezien het veel gewicht moet dragen. Om ervoor te zorgen dat het zijn stabiliteit behoudt, is de wervelkolom omgeven door ligamenten, kapsels, tussenwervelschijven en spieren. Deze structuren zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen allen de stabiliteit van de onderrug verstoren.

Instabiliteit-onderrug-l-Behandeling-l-Fysiotherapie Wieenhof Venray

Structurele instabiliteit

De passieve stabiliteit van de wervelkolom wordt verzorgd door banden, kapsels en tussenwervelschijven. We spreken van een structurele instabiliteit wanneer een of meerdere van deze structuren niet meer goed functioneren. Dit komt tot uiting bij de eindstandige bewegingen, waarbij de wervels niet meer goed opgevangen kunnen worden.

Functionele instabiliteit

De wervelkolom is direct omgeven door kleine spiertjes die ieder segment voorziet van stabiliteit. De functionele stabiliteit wordt verzorgd door diep gelegen spieren (met name de multifidus en transversus abdominus) die op de juiste momenten aanspannen. Er is sprake van functionele instabiliteit wanneer deze spieren het lichaam van onvoldoende ‘feed forward mechanisme’ voorzien. Dit betekent dat de spieren niet adequaat genoeg reageren, waardoor ze niet meer in staat zijn om zich aan te spannen, voordat er een activiteit plaatsvindt. Dit mechanisme is nodig om de wervelkolom te stabiliseren.

Symptomen instabiliteit onderrug

  • Pijnlijk en vermoeid gevoel in de onderrug
  • Een instabiel gevoel / weinig tot geen controle
  • Bij abrupte bewegingen schiet de pijn erin
  • Liggen vermindert de klachten
  • Pijn bij langdurige statische houdingen bijv. na lang staan / zitten
  • De neiging hebben om de onderrug te ondersteunen
  • Spieren voelen gespannen en stijf

Oorzaken instabiliteit onderrug

In de meeste gevallen zijn verzwakte spieren de oorzaak. De diep gelegen spieren noemen we lokale stabilisatoren. Er kan een verzwakking optreden door een langdurige tijd van immobilisatie of bijv. door pijn waardoor iemand anders gaat bewegen. De verzwakking van de lokale stabilisatoren kan resulteren in overbelasting en verhoogde spanning van de grotere spieren. Beschadiging van het kapsel, banden of wervels kunnen optreden door een trauma. De tussenwervelschijven kunnen aangedaan zijn doordat er degeneratie (veroudering) optreedt. Degeneratie zorgt ervoor dat de tussenwervelschijven steeds dunner worden, waardoor de speling tussen de wervels toeneemt, met als gevolg instabiliteit.

Wat kan je zelf doen om de klachten te verminderen?

  • Je kunt thuis aan de slag gaan met verschillende oefeningen om de stabiliteit van de rompspieren te verbeteren, hier staan enkele oefeningen beschreven:
  • De oefeningen mogen dagelijks 3 x 15 herhalingen worden uitgevoerd.
  • Ga op de rug liggen met de benen gebogen en kantel je bekken naar voren en naar achteren.
  • Het bruggetje: liggend op de rug met de voeten op de grond breng je de heupen omhoog en weer omlaag.
  • Superman: met de handen en de knieën op een matje strek je de rechterarm en het tegenovergestelde been uit, ga verder met de andere kant.

Behandeling fysiotherapie

In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor oefentherapie. Doordat de patiënt vaak pijn ervaart tijdens bewegen, kan er sprake zijn van angst. Tijdens oefentherapie wordt dit daarom gradueel opgebouwd zodat jij en je lichaam weer vertrouwen krijgt. Bij de lokale stabilisatoren wordt er op uithoudingsvermogen getraind, naar een steeds functionelere setting. Maar ook bij degeneratie van de tussenwervelschijven is oefentherapie effectief. Sterke rompspieren geven namelijk steun aan de gewrichten.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een instabiele onderrug:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied instabiliteit onderrug. Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysiotherapie Wieenhof in een notendop.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur