Nekpijn

Heb je last van nekpijn?

Het begrijpen van de structuur en functie van de nek is essentieel om de oorsprong en de impact van nekpijn te begrijpen. De nek speelt een vitale rol in het ondersteunen van het hoofd, dat gemiddeld tussen de 4 en 6 kilo weegt. Het hoofd dient idealiter in een rechte lijn boven de schouders te staan voor optimale houding en minimale belasting. Echter, door verschillende dagelijkse activiteiten en houdingen kan deze ideale positie verstoord raken, wat de kans op nekpijn vergroot.

De anatomische structuur van de nek bestaat uit 7 nekwervels, die een belangrijke steun en flexibiliteit bieden. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven die fungeren als schokdempers en zorgen voor beweeglijkheid. Het ruggenmerg loopt centraal door deze wervels en is de levenslijn voor zenuwsignalen van en naar de hersenen. Aan elke zijde van de wervels treden zenuwen uit die belangrijk zijn voor de aansturing van spieren en gevoelsreceptoren in armen en handen.

Rondom de nekwervels vinden we ook spieren en ligamenten die niet alleen stabiliteit bieden maar ook zorgen voor een gecoördineerde beweging van de nek. Bovendien zijn er vitale bloedvaten die langs de nek omhoog lopen om de hersenen van bloed en zuurstof te voorzien.

Veerle van Zadelhoff fysiotherapeut Venray Wieenhof 1

Aanhoudende nekpijn

Wanneer we kijken naar aanhoudende nekpijn, zien we dat deze meestal ontstaat door problemen met de spieren, ligamenten, en kleine gewrichten in de nek. De oorzaken van nekpijn kunnen variëren van geleidelijke overbelasting tot acute incidenten zoals torticollis of een whiplash door bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Symptomen van nekpijn kunnen variëren van een stijve nek tot hevige of zeurende pijn die zelfs kan uitstralen naar de rug, armen, en schouderbladen.

Wat kun je zelf doen bij nekpijn?

Het is belangrijk de nek actief te houden en te streven naar een normaal gebruik. Dit betekent dat je moet proberen de nek te ontspannen en bewegen, zelfs als deze stijf of pijnlijk is. Regelmatige beweging, zoals wandelen of fietsen, en het zachtjes testen van de bewegingsrange kunnen helpen. Echter, als de pijn na 6 weken niet vermindert of erger wordt, is professionele hulp noodzakelijk.

Veerle van Zadelhoff fysiotherapeut Venray Wieenhof 1Fysiotherapie bij nekpijn

Fysiotherapie bij nekpijn richt zich op het identificeren van belemmerende factoren in het herstelproces en het bieden van een gepersonaliseerde behandeling. Dit kan variëren van oefentherapie tot gespecialiseerde technieken zoals mobilisatie, triggerpointtherapie en deep tissue massage. Het doel is het faciliteren van herstel door gerichte interventies en zelfzorgadviezen.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij nekpijn

Bij Fysiotherapie Wieenhof benaderen we nekpijn met een persoonlijke en kwalitatief hoogwaardige aanpak. Onze methoden zijn effectief en onze zorgrelaties met verzekeraars zorgen voor een soepele ervaring. Onze patiënten waarderen de gerichte aandacht en expertise die we bieden.

Als je vragen hebt over nekpijn of een afspraak wilt maken, zijn wij beschikbaar voor ondersteuning. Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0478-588291 of een e-mail te sturen naar info@fysiotherapiewieenhof.nl. Ons team, waaronder Bas en Veerle, staat klaar om je te helpen met deskundige zorg en advies voor jouw specifieke situatie.

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur