Last van knieklachten?
Wij kunnen je helpen met duidelijkheid over je bovenarmklachten en specifieke fysiotherapie. Binnen 48 uur een afspraak!
Twintig procent van de Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van knieklachten. Opstaan uit een stoel, gaan zitten, wandelen en springen zouden onmogelijke opgaven zijn zonder de knie. Er werken continue sterke krachten in op dit gewricht en die worden opgevangen door spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen.
Omdat de knie functioneert door een samenspel van verschillende structuren, kunnen klachten zich op uiteenlopende manieren ontwikkelen. De knieklachten kunnen veroorzaakt worden door problemen met het bot, het kraakbeen, de kniebanden en de spieren rondom de knie. Een knie met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan.
Oorzaak knieklachten
In verreweg de meeste gevallen is overbelasting de oorzaak van knieklachten. Te veel of te lang sporten kan de structuren rondom de knie beschadigen en denk ook aan overgewicht waardoor de druk in het kniegewricht bij staan of lopen structureel verhoogd is.
Naast overbelasting kan er natuurlijk ook sprake zijn van een blessure. Deze doe je ook vaak op tijdens het sporten, maar het kan evengoed zo zijn dat een val of ander ongeluk de oorzaak is.
Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieklachten. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage.
Wat is het probleem?
De volgende knieletsels doen zich regelmatig voor:
- Botten: breuken, kneuzingen, botoedeem.
- Gewrichtskraakbeen: traumatisch, artrose.
- Meniscus: meestal gaat het hier om traumatisch ontstane rupturen, maar ook scheurtjes op basis van slijtage zijn mogelijk.
- Gewrichtskapsel: letsel leidt tot ontsteking, ‘vocht in de knie’ en pijn. Chronische irritatie leidt tot zwelling van het kapsel. Het kan ook voorkomen dat er plooien (plica) in het kapsel inklemmen tussen knieschijf en bovenbeen. Chronische gewrichtskapselontsteking zoals in het geval van reumatoïde artritis leidt tot bewegingsbeperkingen en gewrichtsslijtage.
- Ligamenten: dit zijn de banden in de knie, met name de mediale (binnenste) band en de voorste kruisband zijn blessuregevoelig.
- Pezen: peesontsteking, rupturen of slijtage.
- Spieren: triggerpoints, rupturen, kneuzingen.
- Vetweefsel: ontsteking van vetmassa.
Aandoeningen knie
Er kunnen zich diverse problemen voordoen met de knie, veelvoorkomend zijn:
- Jumpers knee
- Osgood-Schlatter
- Voorste kruisbandletsel
- Lopersknie
- Artrose knie | Versleten knie
- Knieprothese l Nieuwe knie
- Patellofemoraal pijnsyndroom
- Bakerse cyste
- Bursitis prepatellaris
- Achterste kruisband letsel / gescheurd
- Acuut meniscus letsel
- Degeneratief meniscus letsel
- Popliteus tendinitis
Wat kan de fysiotherapeut betekenen?
Het behandelen van jouw knieklachten is afhankelijk van de aandoening die eraan ten grondslag ligt. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren. Soms betekent dit dat je meer rust moet nemen, maar bij voorkeur blijf je in beweging. Gedoseerd welliswaar, maar niet bewegen leidt op termijn tot nieuwe problemen. Training van kracht en conditie zijn belangrijk onderdeel van de behandeling.
Behandelingen die wij vaak toepassen bij knieklachten zijn:
- Oefentherapie
- Medical taping
- Mobiliseren
- Triggerpointtherapie
- Dry needling
- Deep tissue massage
- Fasciatherapie
Heb je al een tijdje last van knieklachten? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. In overleg bekijken we of er een behandeling nodig is en welke vorm het best bij jou past.
Afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl