Last van bekkenklachten?
Hoewel er maar weinig over gesproken wordt, komen problemen met de bekkenbodemspieren veel voor. Ze kunnen te hoog gespannen zijn of juist te laag. De klachten die hieruit voortkomen lijken erg op elkaar. Zowel mannen als vrouwen hebben ermee te maken.
Bekken(bodem)klachten kunnen zich op diverse manieren ontwikkelen. Zwangerschap, overmatige activiteit en stress zijn belangrijke veroorzakers.
Bekkenklachten
Veelvoorkomende klachten die voortkomen uit problemen in het bekkengebied zijn:
- pijn bij het vrijen.
- pijnklachten in de onderbuik, het bekken of in het bekkenbodemgebied.
- niet goed kunnen poepen, terwijl er wel aandrang is.
- niet goed uit kunnen plassen, terwijl er wel aandrang is.
- urineverlies bij hoesten, lachen en/of niezen.
De klachten kunnen afzonderlijk aanwezig zijn, maar vaak in combinatie met elkaar.
Wat kan je zelf doen bij bekkenpijn?
Je bekkenbodemspieren zijn goed te oefenen. In veel gevallen kunnen oefeningen zorgen voor klachtenreductie of voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt. Maar let op. Voor je gaat oefenen moet je wel weten of je bekkenbodemspieren te slap of juist te gespannen zijn want anders bestaat de kans dat je het probleem vergroot.
Let erop dat je een buikademhaling hebt, je buik bolt dan op bij een inademing en zakt weer terug bij uitademing. Als je dit goed doet, kan je bekkenbodem zich optimaal ontspannen. Ga regelmatig bewust op een harde stoel of bijvoorbeeld het deksel van een toilet zitten. Doordat je bekkenbodem de ondergrond raakt, kan je goed voelen waar deze zit. Ga nu met je buikademhaling aan de slag. Hand op je onderbuik, voeten plat op de grond. Doe dit een minuut of vijf. Span je bekkenbodem even aan en laat hem daarna vooral weer los. Doe dit een minuut of vijf.
Leg een klein opgerold handdoekje in de lengte (van voor naar achter) op een harde (keuken)stoel en ga er in het midden op zitten. Dat voelt wat raar aan, maar dat handdoekje drukt dan tegen je bekkenbodem aan. Zo kun je hem makkelijker vinden. Ook nu weer kort aanspannen, maar vooral ontspannen.
Als je bekkenbodem wat gevoelig is kun je dit ook doen met een rubberen kruik die je met een klein beetje warm water gevuld hebt of neem een verwarmde pittenzak,
Tijdens het oefenen is het belangrijk dat je je bevindt in een ruimte waar je je op je gemak voelt, alleen dan kan je je ontspannen.
Wat kan de fysiotherapeut doen bij bekkenpijn?
Een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut zal je onderzoeken om erachter te komen waar je klachten vandaan komen. In sommige gevallen is het nodig om hiervoor een inwendig onderzoek te doen. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg met jou, jij bent baas over je behandeling. Wanneer duidelijk is wat de klachten veroorzaakt, kan het probleem worden aangepakt. In de meeste gevallen zal je eerst begeleid worden bij het je bewust worden van je bekkenbodemspieren, daarna ga je leren ze bewust te spannen en ontspannen. Ook zal er aandacht zijn voor leefstijl.
- Oefentherapie
- Medical taping
- Mobiliseren
- Triggerpointtherapie
- Dry needling
- Deep tissue massage
- Fasciatherapie
Afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl